Maria Lam

Rose_Stories_Maria_01

Foto: Masha Osipova

Nakomertje Maria (1977) werd twee jaar na aankomst van haar ouders in Nederland, veel te vroeg geboren in een Chinees gezin met zes kinderen. Grootgebracht met een mix van boterhammen met pindakaas en bapao’s in het Amsterdam-Noord van de jaren 80, was Maria zich al jong bewust van de overeenkomsten en de verschillen tussen haar thuis en dat van haar Amsterdamse vriendinnetjes.

Op 18-jarige leeftijd trok Maria voor studie de wijde wereld in en woonde ze achtereenvolgens in Engeland, Duitsland, China en Australië. In deze Pinterest-loze tijd waren studentikoze eenpansgerechten haar specialiteit. De meest Chinese maaltijd die ze ooit maakte was Sweet ‘n Sour van Uncle Ben’s, maar dit deed ze zeker met passie.

Altijd in de weer om mooie verhalen nog mooier te maken, belandde Maria eenmaal terug in Nederland in de PR-business voor films en verhalen, onder meer bij Warner Bros Pictures en International Film Festival Rotterdam. Hier is ze tot op de dag van vandaag met veel enthousiasme actief in. Thuis kijkt ze films en series, kookt ze kommen vol noodles en schrijft ze haar eigen verhalen.

Maria: “De cultuur van Nederlandse Chinezen voelt voor mij zo vanzelfsprekend, maar deel ik, Chinees als ik ben, niet altijd met mijn Nederlandse vrienden. Uit respect voor mijn moeder, uit respect voor de Chinezen, voor wie sociale harmonie en het ‘gezicht’ 面子, heel belangrijk is: naar buitenstaanders toe wekken Chinezen graag de indruk dat ze het perfecte leven leiden. Om de harmonie te bewaren, spelen wij als kinderen dat spel mee.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Elke keer wanneer ik thuis bij mijn moeder aan tafel zit achter een kommetje rijst, realiseer ik me: de verhalen zijn te mooi om niet te vertellen. Alleen dan wel op de juiste manier, van binnen uit en met liefde. Het kan niet zo zijn dat deze prachtige, bescheiden cultuur en het culinaire erfgoed dat erbij hoort, verloren gaat omdat ze niet is opgetekend. Maancake & Jasmijn – 100 geheime recepten van Chinese moeders wordt dan ook een prachtig culinair naslagwerk voor iedereen die van China en Nederland houdt, en voor iedereen die zich thuis probeert te voelen in een nieuwe cultuur. En natuurlijk ook een beetje voor mezelf.”

 


 

Bekijk ook:

 

Maancake & Jasmijn

BoekWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien