Daria Bukvić

Daria Bukvic

Foto: Lisa Zilver

In samenwerking met de stichting van theaterregisseur Daria Bukvić (1989), heeft ROSE stories de succesvolle theatervoorstelling geïnspireerd door het kook- en verhalenboek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders ontwikkeld. Daria is bekend van haar voorstellingen Nobody Home en Jihad waarin ze met haar kritische en luchtige benadering van ingewikkelde maatschappelijke thema’s een groot publiek weet te bereiken.

De Bosnisch-Nederlandse Daria Bukvić studeerde in 2011 af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien heeft ze diverse theatervoorstellingen geregisseerd voor verschillende productiehuizen en festivals.

In 2014 kwam Daria met de eerste voorstelling van haar eigen stichting: Nobody Home, een persoonlijk gemotiveerde voorstelling over een jonge generatie gevluchte theatermakers die in het theater hun thuis proberen te vinden. Nobody Home werd een groot succes met uitverkochte zalen en lovende recensies. De voorstelling werd tevens geselecteerd voor het Nederlandse Theaterfestival als een van de elf beste voorstellingen van seizoen ‘14-‘15. In 2016 speelde haar voorstelling Jihad door heel Nederland, een bewerking van de Belgische hitvoorstelling die radicalisering onder jongeren bespreekbaar wil maken. In de zomer van 2016 won Daria de Amsterdamprijs voor de Kunst in de categorie Stimulering.

Vanaf 2017 is Daria verbonden aan het Nationale Theater, dat Melk & Dadels als alliantiepartner heeft  ondersteund. De voorstelling was voor Daria een logische vervolgstap in haar artistieke ontwikkeling: “In Nobody Home vormden mijn eigen geschiedenis en gevoelens de basis voor de voorstelling. Melk & Dadels biedt de uitdaging om opnieuw persoonlijke verhalen met humor, ernst en engagement naar het podium te brengen, maar dit keer in een afstandelijkere positie, omdat het dit keer niet mijn verhaal is waar ik het publiek in meevoer, maar die van de Marokkaans-Nederlandse vrouw anno nu.”

 


 

Bekijk ook:

 

Melk & Dadels
de voorstelling

Theater

melkdadels_campagnebeeld_vierkant_kleinWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien