Franklin: een Nederlands bevrijdingsverhaal

Boekcover van Franklin: een Nederlands bevrijdingsverhaalSeptember 1944. Kort na Operatie Market Garden − het begin van de bevrijding van Nederland − hebben de Afro-Amerikaanse soldaat Franklin en het Nederlandse meisje Liesbeth een innige romance. Franklins plotselinge verdwijning blijft lang een familiegeheim, totdat hun kleindochter Frances vele jaren later op zoek gaat naar haar afkomst.

Franklin: Een Nederlands bevrijdingsverhaal vertelt het verhaal van Franklin en Liesbeth en daarmee ook het verhaal van Afro-Amerikaanse bevrijders: een vergeten groep in de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog. Het is gebaseerd op historische bronnen zoals dagboeken van Nederlanders, verhalen van Afro-Amerikaanse soldaten over het leven in het gesegregeerde Amerikaanse leger en herinneringen aan contacten met de Nederlandse bevolking.

De graphic novel, die verschijnt op 16 september, is geschreven door Marga Altena, geïllustreerd door Brian Elstak, vormgegeven door Lyanne Tonk en een coproductie van ROSE stories en Stichting LovingDay.NL. 

Naast de graphic novel is er een tentoonstelling: Zwarte Bevrijders: Afro-Amerikaanse soldaten in Nederland. De tentoonstelling is achtereenvolgens te zien in het Vrijheidsmuseum in Groesbeek (16 september – 25 november 2019), Theater aan het Vrijthof te Maastricht (1 december 2019 – 25 januari 2020) en het NIOD, Nederlands Instituut voor Oorlogs-, Holocaust- en Genocidestudies te Amsterdam (3 februari 2020 – 10 april 2020).


 

Leeftijd: 15+

Verschenen: september 2019

ISBN: 9789083002859

Verkoopprijs: €16,95

 


 

Deze graphic novel
is een co-uitgave van ROSE stories en:

logo-lovingday

 

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien