Unconscious bias training

Onbewuste vooroordelen over ‘de ander’: we hebben ze allemaal. Unconscious bias training heeft de geweldige potentie om bewustzijn en begrip te creëren over hoe deze vooroordelen ons handelen binnen de werkomgeving voortdurend beïnvloeden. ROSE stories biedt in samenwerking met trainer en sociaal psycholoog Nina Blussé trainingen, lezingen en workshops aan bedrijven en organisaties.

Onbewuste vooroordelen op de werkvloer, dat is het thema dat centraal staat in de trainingen van ROSE stories en Nina Blussé. De trainingen worden gegeven vanuit de visie dat bewustwording en acceptatie van unconscious bias niet alleen leidt tot een beter op elkaar ingesteld team, maar ook tot een verbetering van het geleverde werk. In een open werkcultuur waarin verschillende invalshoeken werkelijk op waarde worden geschat, worden doelen van een organisatie immers sneller en beter bereikt. Dat is vaak niet alleen winstgevender, je ideeën en initiatieven als bedrijf worden er ook rijker van.

Tijdens de door Nina Blussé gegeven trainingen, lezingen en workshops worden werkgevers en/of werknemers in één of meerdere sessies bewust gemaakt van hun eigen voorkeuren en hoe dit van invloed is op hun eigen en gezamenlijke beroepspraktijk. De training maakt dat oogkleppen wegvallen, men als groep inclusiever samenwerkt en inspireert elk groepslid opnieuw en doordacht zijn/haar werk aan te pakken.

Nina Blusse© Lisa Zilver

Over de training

De trainingen van Nina bestaan doorgaans uit twee delen:

Deel 1: Kennis en inzicht in (jóuw) proces van unconscious bias

  • Introductie sessie, helder maken van doel, afstemmen verwachtingen.
  • Belang voor de organisatie verkennen en expliciteren.
  • Summiere inleiding in sociaal-psychologisch proces van ‘schematisch denken’, de opstap naar bias, sterotypering en vooroordelen. Bewustwording van hoe praktisch elke eigen handeling, gedachte of reactie gekleurd ontstaat. Inzicht in welke interne en externe factoren die kleuring veroorzaken.
  • Confrontatie met ieders eigen onbewuste vooroordelen in een interactieve oefening. En idealiter, koppelen aan ieders IAT uitkomst.

 

Deel 2: Koppeling naar praktijk: verkenning om effect unconscious bias in te dammen in jullie werk

  • Verkennen van jullie onbewuste biases op organisatieniveau: in kaart brengen van ‘kritieke bias momenten’.
  • Brainstorm hoe het effect van bias in deze momenten zou zijn te ondervangen.
  • Koppeling aan een aantal (best) practices, wat werkt er in de praktijk wel en niet?
  • Naar een plan van aanpak. Wat wordt jullie eerste stap? Wat is er van de organisatie en van jullie zelf op lange termijn nodig? Waar willen jullie naartoe en hoe dit te borgen.
  • Afsluitend: opbrengst samengevat.

 

Neem voor een training, lezing of workshop op maat contact op met ROSE stories via inclusion@rosestories.nl. 

 

Over de trainer

Nina Blussé (1978) is sociaal-psycholoog/trainer. Ze werkte als locatiemanager van IMC Weekendschool in Amsterdam Noord en was mede-ontwikkelaar en hoofddocent van de opleiding Toegepaste Psychologie op de Hogeschool van Amsterdam. Als ervaren trainer geeft Nina trainingen waarbij zij sociaal-psychologische theorie vertaalt naar de praktijk van de opdrachtgever. Zo traint Nina o.a. management- en docententeams van scholen in effectievere samenwerking, werkt ze met onveilige klassen waar docenten hun handen vanf halen en traint ze op specifieke thema’s zoals conflict, leiderschap en teamwork. Nina houdt van no-nonsense (van praten naar doen) en weet de kracht van de groep te benutten.

Trainer Nina Blusse weet alles van unconscious bias, oftewel onbewuste vooroordelen en geeft daar in samenwerking met ROSE stories workshops over© Lisa ZilverWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien