ROSE kinderverhalentraject

Negen nieuwe schrijvers en negen nieuwe illustratoren met wortels in de multiculturele samenleving opleiden in het kinderboekenvak – dat is het doel van het nieuwe kinderverhalentraject van Stichting ROSE.

Talent
In het ROSE kinderverhalentraject worden getalenteerde schrijvers en illustratoren met wortels in (of sterke affiniteit met) de multiculturele samenleving begeleid bij het maken van hun eerste kinderboek. Met masterclasses en persoonlijke coaching van prominente namen uit het kinderboekenvak, brengen de deelnemers tijdens het traject hun eigen verhaal/illustraties naar het hoogste niveau. Aan het einde van het traject hebben ze in duo’s negen geïllustreerde verhalen gemaakt. En het spannendste: de beste verhalen gaat ROSE stories zelf uitgeven.

Doel
Het kinderverhalentraject van ROSE stories heeft tot doel het huidige kinderboekenaanbod van 4-12 jaar inclusiever te maken. We willen kinderen van alle achtergronden bereiken met diverse verhalen. Zoals schrijfster en literair pleitbezorger Sharron McElmeel het verwoordt: “Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.” De focus van de verhalen uit het kinderboekentraject ligt niet op afkomst, maar op een leuk/spannend/grappig verhaal voor kinderen, zodat diversiteit als iets natuurlijks wordt ervaren.

Multimediaal
Tegen het einde van het traject, in het najaar van 2017, krijgen de deelnemers de gelegenheid hun verhaal te pitchen bij producenten uit verschillende vakgebieden tijdens het Cinekid Festival 2017, zodat het verhaal ook in andere vormen gegoten kan worden. Want ook in film, theater, apps en games wil ROSE stories verhalen inclusiever maken.

Aanleiding
Eerder dit jaar bracht ROSE stories voorleesboek Mootje uit, een spannend en avontuurlijk voorleesboek over het Marokkaans-Nederlandse meisje Mootje, dat in haar drukke gezin een plekje voor zichzelf zoekt. Mootje is een mooi begin voor een inclusiever kinderboekenaanbod, maar met dit voorleesboek alleen zijn we er nog niet. Het kinderverhalentraject zoekt op actieve wijze naar talent met wortels in de multiculturele samenleving, om zo nog meer mooie en inclusieve verhalen aan kinderen te kunnen vertellen.

 


 

ROSE kinderverhalentraject
wordt ontwikkeld in samenwerking met:


 

ROSE kinderverhalentraject
wordt mede mogelijk gemaakt door:

 


nederlands-letterenfonds-logo-rgb


 


 

Bekijk ook:

 

Begeleiders
auteurs

Mirjam Oldenhave, Bette Westera
& Edward van de Vendel


Begeleiders
illustratoren

Mark Janssen, Mylo Freeman
& Milja Praagman


Mootje

Boek
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien