Granm’ma

Poster van Granm'ma, de nieuwe solovoorstelling van Wensley Piqué

In de intieme poppenvoorstelling GRANM’MA (‘oma’ in het Sranantongo) verbeeldt theatermaker Wensley Piqué de laatste dagen van zijn oma. De voorstelling toert van 15 oktober 2021 t/m 21 januari 2022 door heel Nederland.

Het idee voor GRANM’MA ontstond toen Wensley zijn oma voor het eerst sinds lange tijd bezocht in Paramaribo. “Van het beeld uit mijn jeugd – een Hof van Eden met fruitbomen en een mooi huis – bleek weinig over. Mijn oma woonde alleen in een vervallen huisje. Maar haar levenslust was ze niet kwijt. Energiek begon ze aan elke nieuwe dag.” Hij besloot een tijd voor zijn oma te zorgen, gedreven door een gevoel van verantwoordelijkheid en medeleven, maar ook uit nieuwsgierigheid. Hoe kun je in deze omstandigheden opstaan en de dag tegemoet treden met een lach?

Met ingetogen poppenspel, waarin hij volledig samensmelt met zijn personage, brengt Wensley in vijftig minuten een liefdevolle ode aan zijn oma en geeft hij ons een intiem kijkje in haar laatste dagen. Er zit levensenergie in alledaagse handelingen als het opschudden van een kussen of de verwondering om een gasaansteker die ze te dicht bij haar neus houdt. Door de liefdevolle wijze waarop Wensley de pop bespeelt, haar uit bed helpt, een pangi (Surinaamse klederdracht) helpt ombinden en met haar door de ruimte danst, zien we ook een kleinzoon die zijn oma begeleidt in haar laatste levensfase. 

GRANM’MA wordt geproduceerd door ROSE stories in coproductie met Bijlmer Parktheater en met dank aan Feikes Huis.

“een intieme ode”
★★★★ NRC

“De scènes ontroeren in hun eenvoud en dat komt door het verfijnde poppenspel van Piqué.”
★★★★ de Volkskrant

“Op 9 november zag ik in Chassé Theater in Breda hoe een hele zaal vergat dat oma een pop was. In handen van Piqué (…) kreeg ze de hele zaal doodstil.”
★★★★ Theaterkrant (keuze van de criticus)

 

CONCEPT EN UITVOERING Wensley Piqué DRAMATURG Javier López Piñón MUZIEK Marlon Penn SPELCOACH EN ADVIES Babiche Ronday & Duda Paiva LICHTONTWERP Bernd Wouthuysen DECOR & KOSTUUM Annelies Michelle Shakison POPPEN Rosa Verloop PRODUCTIELEIDER Sharon Amritpersad CAMPAGNEBEELD Mark Bolk MARKETING Dieke van der Spek, Leonie Poot LOCAL OUTREACH Sérènity Hanenberg VERKOOP Alles voor de Kunsten PRODUCENT ROSE stories in coproductie met Bijlmer Parktheater MET DANK AAN Feikes Huis

 


 

Bekijk hier de speeldata van GRANM’MA in 2021-2022

 


 

GRANM’MA wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

naamloos-9

Sponsorlogo Gemeente Amsterdam


 

Bekijk ook:

 

Wensley Piqué

Theatermaker & performerWensley Piqué door Mark Bolk

 

Voor persaanvragen contacteer leonie@ludieke.nlWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien