ROSE kinderverhalentraject

Talentvolle nieuwe auteurs en illustratoren met wortels in de multiculturele samenleving opleiden in het kinderboekenvak – dat is het doel van het kinderverhalentraject van stichting ROSE. Na een succesvolle editie in 2017 startte ROSE stories in 2018 opnieuw met 16 talenten. 

Talent
In het ROSE kinderverhalentraject worden getalenteerde auteurs en illustratoren begeleid bij het maken van hun eerste kinderverhaal. Met masterclasses en persoonlijke coaching van prominente namen uit het kinderboekenvak, brengen de deelnemers tijdens het traject hun eigen verhaal of illustraties naar het hoogste niveau. Aan het einde van het traject hebben ze in duo’s hun eigen geïllustreerde verhalen gemaakt.

Doel
Het kinderverhalentraject van stichting ROSE heeft tot doel het huidige kindermedia-aanbod van 4-12 jaar inclusiever te maken. We willen kinderen van alle achtergronden bereiken met diverse verhalen. Zoals schrijfster en literair pleitbezorger Sharron McElmeel het verwoordt: “Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.” De focus van de verhalen uit het kinderverhalentraject ligt niet op afkomst, maar op een leuk/spannend/grappig verhaal voor kinderen, zodat diversiteit als iets natuurlijks wordt ervaren.

Multimediaal
Tegen het einde van het traject, in het najaar van 2018, krijgen de deelnemers de gelegenheid hun verhaal te pitchen bij producenten uit verschillende vakgebieden tijdens het Cinekid Festival 2018, zodat het verhaal ook in andere vormen gegoten kan worden. Want ook in film, theater, animatie, apps en games wil stichting ROSE verhalen inclusiever maken.

Aanleiding
In 2016 bracht ROSE stories voorleesboek Mootje uit, een spannend en avontuurlijk voorleesboek over het Marokkaans-Nederlandse meisje Mootje, dat in haar drukke gezin een plekje voor zichzelf zoekt. Daarna volgden o.a. de jeugdroman De brieven van Mia over de Syrische Laila, het voorleesboek Hoekjes van geluk over de Marokkaans-Nederlandse pechvogel Sam en kinderboek Rocca en het geheime toverrecept. Deze publicaties zijn een mooi begin voor een inclusiever kindermedia-aanbod, maar met deze titels alleen zijn we er nog niet. Met het kinderverhalentraject zoekt stichting ROSE op actieve wijze naar talent, om zo nog meer mooie en inclusieve verhalen aan kinderen te kunnen vertellen.

Boeken
In maart 2019 verscheen het kinderboek Idje wil niet naar de kapper bij ROSE stories. Idje wil niet naar de kapper is ontstaan tijdens het Kinderverhalentraject in 2017 en het resultaat van de succesvolle samenwerking tussen schrijver Michael Middelkoop en illustrator Lisa van Winsen. Zij werden tijdens dit traject begeleid door Mirjam Oldenhave.

 


 

ROSE kinderverhalentraject
wordt mede mogelijk gemaakt door:

 

afk-logo2

 


 

Bekijk ook:

 

Begeleiders
auteurs

Mirjam Oldenhave, Bette Westera
& Rachida Lamrabet


Begeleiders
illustratoren

Martijn van der Linden, Mylo Freeman
& Milja Praagman
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien