Fayage – De reis

Met het project Fayage – De reis, over 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland, viert ROSE stories in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de gedeelde geschiedenis tussen Nederland en Marokko. Samen met alle Nederlanders! Het maakt niet uit of je Marokkaans bent of niet: heb je een mooi verhaal over 50 jaar migratie van Marokkanen in Nederland? Deel die met ons!

FAYAGE - 50 jaar Marokkanen in beeldROSE stories gaat de komende maanden op zoek naar persoonlijke verhalen, beeldmateriaal en audiobestanden over 50 jaar Marokkaanse migratie in Nederland. Dit doen we onder andere in buurthuizen, maar ook bij mensen thuis. Daarnaast kan iedereen die een mooi verhaal heeft dit online of op de bijeenkomsten die we organiseren inleveren. Dit materiaal zal opgeslagen worden in het archief van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid (meer informatie). Op deze manier leggen we de gedeelde geschiedenis tussen Marokko en Nederland vast. Zo wordt deze geschiedenis onderdeel van het Nederlands cultureel erfgoed en ontstaat er een meer volledig beeld van onze hedendaagse samenleving en recente geschiedenis in al haar kleur.

Waarom vinden we dit belangrijk? Om heel veel redenen! We willen dat het collectief geheugen een vollediger en rijker gedeeld geheugen wordt. Met persoonlijke anekdotes, maar ook de gang van alledag; welke feestdagen vierde je en hoe? Wat is je familiegeschiedenis? Wat waren je vrijetijdsbestedingen?  Hoe zag jouw familie eruit en wat werd er gegeten? Wanneer we deze beelden en verhalen niet aanvullen, blijft het beeld van de Marokkaanse migratie eenduidig en blijven woorden als gastarbeiders, vreemdelingen en Marokkanen – grote woorden met een enigszins negatieve lading – gebruikt worden. Het zijn woorden die niet tot de verbeelding spreken en onjuist zijn. We zijn allemaal onlosmakelijk met elkaar verbonden, verweven als draden door de jaren heen. Laten we dat geweven kleed van alle kanten bestuderen en vieren hoe mooi het is.

Bijeenkomsten

ROSE stories organiseert in oktober en november bijeenkomsten in Amsterdam, waarin we met elkaar in gesprek gaan over vijftig jaar Marokkaanse migratie in Nederland. Dit doen we in een intieme setting met thee en koekjes. We zijn op zoek naar de verhalen van mensen thuis. We stellen het op prijs als je materiaal meeneemt dat je met ons wil delen. Dit kunnen foto’s en videobeelden zijn die je bijvoorbeeld thuis of op een verjaardagsfeestje hebt opgenomen. Heb je een mooi (beeld)verhaal dat je wilt delen? Kom dan langs op (een van) de volgende bijeenkomsten:

 

Meer weten? Beeld & Geluid heeft alvast enkele veelgestelde vragen beantwoord. Toch nog een vraag? Mail ons op info [at] rosestories.nl.

 


 

FAYAGE

komt tot stand in samenwerking met:logo-beeld-en-geluid 

FAYAGE

wordt mede mogelijk gemaakt door:Logo Gemeente Amsterdam
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien