Verslag talkshow Zwijg, allochtoon!

Op 11 januari 2019 organiseerde ROSE stories in samenwerking met Zoë Papaikonomou de talkshow ‘Zwijg, allochtoon!’, naar het gelijknamige boek van Rachida Lamrabet.

Rachida Lamrabet is een Vlaamse schrijfster en laat in haar boek zien hoe de stem van de bi-culturele Belg buiten veel debatten gehouden wordt. Zoë Papaikonomou, de gespreksleider van de avond, ging met Rachida in gesprek over haar boek Zwijg, allochtoon!, dat zij schreef naar aanleiding van haar ontslag bij Unia als gevolg van haar uitspraken over het boerkaverbod. Een stekend voorbeeld dat de urgentie van een onderwerp als dit pijnlijk duidelijk maakt.

Vervolgens kwamen vier scherpe tafelgasten aan tafel die samen met Rachida en Zoë in gesprek gingen over de dubbele standaard voor de democratische samenleving en de manier waarop zij, ondanks alle tegenstand, toch hun werk blijven doen. De dubbele standaard was tijdens deze bijeenkomst geen vraag, maar een gegeven. Hierdoor was er eindelijk de tijd en de ruimte om écht met elkaar te praten. Er ontstond een open gesprek over de ervaringen van de sprekers en de strijd die zij voeren. Een strijd die voor velen van hen erg alleen voelt, maar die zij allen met opgeheven hoofd blijven voeren.

De onderwerpen aan tafel brachten tal van vragen en reacties in het publiek teweeg en tijdens de borrel werd nog lang nagepraat over persoonlijke ervaringen, doelen en wensen. Ook na afloop van de avond bleek uit de vele lovende reacties de toegevoegde waarde van een talkshow als deze. Een sfeerimpressie van de avond zie je hieronder, met dank aan fotografe Janniek Sinnige. Benieuwd naar het hele gesprek? Bekijk hier de complete talkshow terug.


Foto’s: Janniek Sinnige
 


 

Met dank aan:

 

Logo Stichting Democratie en Media

Logo VondelCS


 


 

Bekijk ook:

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien