VERSLAG TALKSHOW FAYAGE 30 september 2019

Op 30 september 2019 organiseerde ROSE stories in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de talkshow FAYAGE in VondelCS.

Op 30 september 2019 organiseerde ROSE stories in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid de talkshow FAYAGE in VondelCS.

Gespreksleider Esmaa Alariachi (De Meiden van Halal) nam het publiek mee op reis met de verhalen van Said Bensellam (jongerenwerker), Karima Belhaj, Malika Ouacha (antropoloog) en Nadia Zerouali (tv-kok en kookboekenauteur). Het doel van de avond was simpel: familieverhalen en -ervaringen verzamelen over vijftig jaar Marokkaanse migratie in Nederland. Er werd met de gasten o.a. gepraat over hoe het voor hun ouders of grootouders was om naar Nederland te komen en hoe ze de reis hebben ervaren. Dit leverde prachtige anekdotes op, waar om werd gelachen en een traan werd gelaten.

Irma van Kampen van het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid legde uit over het belang van het verzamelen en archiveren van deze verhalen. Vijftig jaar een verbintenis tussen Marokko en Nederland is reden om te vieren, maar ook om te reflecteren. Het archief van het Instituut wil graag meer beeldmateriaal verzamelen vanuit de Marokkaanse samenleving om tot een vollediger beeld van de geschiedenis te komen. Kortom, een inclusiever collectief geheugen. Van Kampen deed een oproep voor het insturen van film- en fotomateriaal. Van alledaagse momenten zoals hoe een verjaardag werd gevierd, een buurtfeest, een huwelijk. Misschien ligt er ergens op zolder nog een videobandje van de vakanties in Marokko… alles mag en kan.

Alariachi stelde duidelijke vragen aan de tafelgasten over hun Marokkaanse herkomst en vroeg door naar het grote familieverhaal. Dit leverde prachtige inkijkjes op in hun levens en gevoelens. De verhalen gingen vooral over de zoektocht naar verbinding, maar er werd ook gereflecteerd op het verschil tussen de Marokkaanse Nederlander van toen en nu. Ouacha, sloot de avond af met de volgende boodschap: “Grootouders en de voorgaande generaties zijn de sleutel tot de maatschappij. Wanneer je hun keuzes begrijpt en hun verhalen kent, kom je pas vooruit.”

Een sfeerimpressie van de avond zie je hieronder, met dank aan fotograaf Jamie Laan.

Voor meer informatie over FAYAGE kun je contact opnemen met jamila@rosestories.nl. Kun je er niet bij zijn, maar wil je wel graag je verhaal of materiaal met ons delen? Neem dan ook contact op! Je bent ook welkom op een andere dag. Zo staan we de komende maanden op de volgende locaties:

  • Zondag 20 oktober – OBA De Hallen: 14.00 – 15.30 uur
  • Zondag 3 november – OBA Javaplein: 14.00 – 15.30 uur
  • Zaterdag 16 november – OBA CC Amstel: 14.00 – 15.30 uur
  • Zaterdag 23 november – OBA van der Pek: 14.00 – 15.30 uur
  • Zaterdag 30 november – OBA Bijlmerplein: 14.00 – 15.30 uur

 

Talkshow FAYAGE in VondelCS fayage-vondelcs-6 fayage-vondelcs-7WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien