Neverending stories – Unfairy Tales

schermafbeelding-2019-12-02-om-13-52-51

De sprookjes van de Gebroeders Grimm en Hans Christian Andersen met hun prinsen, prinsessen, monsters en redders vormen een fundament voor de samenleving zoals wij die kennen en hebben het leven van veel vrouwen voorgoed beïnvloed. Het zijn verhalen die bijna iedereen gelezen heeft en die ons leren wat goed en fout is, maar toch vaker niet, dan wel het goede voorbeeld geven.

Het sprookje ‘Doornroosje’ werd op de #MeToo schandpaal genageld omdat slapende vrouwen zonder toestemming wakker kussen eigenlijk helemaal niet oké is. Ook bestaat er zoiets als het ‘Assepoester-complex’, dat zich kenmerkt door een angst voor zelfstandigheid en een gebrek aan eigenwaarde.

In deze talkshow, onderzoeken we de rol van mannen en vrouwen in sprookjes door de jaren heen, in verschillende landen & culturen en kijken we naar de invloed die sprookjes hebben op onze huidige tijdsgeest. Welke sprookjes zijn ouderwets en verwerpelijk en waarom? Is het de hoogste tijd voor nieuwe sprookjes? Zo ja, hoe moeten deze eruit zien?

We beginnen om 19.30 en hebben luie stoelen en warme chocolademelk! Je kunt  een kaartje kopen.

Unfairy Tales is onderdeel van de Neverending Stories serie.

Verder in deze serie:

29 januari

FOREVER JANE AUSTEN
Fan editie met o.a liefde en wraak in Pride & Prejudice

26 februari

‘GEVOELIGE’ VROUWEN
Met o.a. The Hours, Mrs. Dalloway & The Bell Jar

1 april

HEKSERIJ & HYSTERIE
Met o.a. Jeanne d’Arc en De Heksen
Evenement en meer informatie volgt binnenkort

13 mei

LUST & CENSUUR
Met o.a. 50 Shades of Grey & De Kamasutra

NEVERENDING STORIES is een literatuurstudie, een geschiedenisles en een cultuuranalyse in één. Hierin neemt ROSE STORIES, in samenwerking met VondelCS, ‘s werelds grootste boeken, schrijvers en thema’s opnieuw onder de loep. Van Assepoester tot Jane Austen: wat maakt het boek een klassieker, hoe vormt het onze wereld en hoe zit dat in andere culturen? We ontleden ze met kenners, liefhebbers en het publiek. Never Ending Stories wordt mede mogelijk gemaakt door Stadsdeel Amsterdam-West en Literatuur Vlaanderen. 

 

schermafbeelding-2020-01-29-om-14-10-05

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien