Tofik Dibi

Foto: Lisa Zilver

In 2014 bracht ROSE stories het kook- en verhalenboek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders uit. Geïnspireerd door de verhalen van deze generatie Marokkaanse vrouwen en de vele positieve reacties die daarop volgden, brengen we de verhalen van de Marokkaans-Nederlandse vrouw naar het podium. De theatertekst is in handen van voormalig politicus en schrijver Tofik Dibi.

Al op 24-jarige leeftijd werd Tofik Dibi bestuurslid van de Turkse Arbeidersvereniging Nederland. Daarna werd hij bekend als Tweede Kamerlid voor GroenLinks, waar hij van 2006 tot en met 2012 zou blijven als een van de jongste parlementariërs ooit. In 2008 werd hij door de Parlementaire Pers verkozen tot Politiek Talent. Na zijn vertrek uit de Tweede Kamer is Tofik maatschappelijk en politiek betrokken gebleven. Zo heeft hij verscheidene opinie-artikelen gepubliceerd, waaronder bij De Correspondent, Vrij Nederland en de Volkskrant.

In 2015 bracht Tofik Dibi zijn eerste boek uit: Djinn, dat vanaf de eerste bladzijde weet te boeien. Meer dan alleen zijn coming out, is dit het verhaal van heel veel Marokkaanse Nederlanders. Het boek overtuigt door de authenticiteit en herkenbaarheid van het verhaal en Tofik’s sterke retoriek – waar zijn verleden als politicus ongetwijfeld aan heeft bijgedragen. Voor Melk & Dadels de voorstelling tekent hij de verhalen van de Marokkaans-Nederlandse vrouw op in een theatertekst, die door regisseur Daria Bukvić tot leven wordt gebracht.

Tofik: “Elke keer dat ik een open en eerlijk gesprek voer met de Marokkaans-Nederlandse vrouwen die mijn pad kruisen, raak ik overweldigd. De verhalen zijn altijd zo verdomd intens; of ze nou afkomstig zijn van mijn moeder, mijn tantes of nichten, mijn vriendinnen of toevallige voorbijgangers. Telkens denk ik: wat zou het toch veel kunnen betekenen – zowel op individueel als op maatschappelijk niveau – als deze verhalen ongecensureerd hun weg naar het publiek zouden vinden. Voor mij persoonlijk is deze voorstelling een volgende stap in het vertellen van verhalen, begonnen vanuit de politiek, via opiniestukken, met een boek en nu in het theater.”

 


 

Bekijk ook:

 

Melk & Dadels
de voorstelling

Theater

melkdadels_campagnebeeld_vierkant_kleinWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien