Sharid Alles

portretfoto-sharid-alles-uppelschoten-klein

Foto: Tess Kamphorst

Kinderboekenschrijver worden, het is al haar droom sinds ze zelf kan lezen. Met de publicatie van Rocca en het geheime toverrecept wordt die droom werkelijkheid. Sharid: “Voor mij is schrijven nog steeds het allerfijnste dat er is.”

Sharid Alles (1980) wordt geboren in India en komt na haar adoptie als baby in Nederland terecht. Als kind is ze altijd al bezig met schrijven en na de middelbare school besluit ze dan ook de hbo-studie Nederlands tekstschrijven te volgen. Eenmaal afgestudeerd gaat ze in eerste instantie aan de slag als webredacteur, onder andere voor Endemol en Stichting Kunstzinnige Vorming Rotterdam.

In de stad waar ze in die tijd werkt, wordt een nieuw radiostation opgericht dat haar aandacht trekt: FunX. Sharid besluit er te solliciteren als redacteur. Voor de functie wordt ze afgewezen, maar ze krijgt wel een stemtest aangeboden. Het bezorgt haar een baan als sidekick voor een ochtendshow die op haar eerste werkdag toch niet door blijkt te gaan. Ze mag webredactie gaan doen, maar krijgt na een maand of vier toch nog haar eigen programma. Haar radiocarrière is begonnen: ze werkt meer dan drie jaar als dj voor FunX met shows als Welkom bij Jezelf en Bits & Beats, en vervult daarna functies van (eind)redacteur en producer tot co-host en presentator voor diverse radioprogramma’s en producties van o.a. BNN, VPRO en KRO-NCRV.

In 2015 keert Sharid terug naar FunX, waar ze als programmaleider hoofdverantwoordelijk is voor alle inhoud online en on air. Dit jaar wordt haar ervaring in de radiowereld bekroond met een kersverse functie als zendermanager van NPO 3FM, vrijwel tegelijkertijd met de verschijning van haar debuut Rocca en het geheime toverrecept. “Het is een heel spannende periode, maar wel leuk spannend”, aldus Sharid. “Ergens denk ik natuurlijk: wauw, wat gebeurt er allemaal? Tegelijkertijd voelt het ook alsof alles waar ik al jaren naartoe aan het werken ben, nu samenkomt.”

“Radio en schrijven hebben één grote overeenkomst: je creëert een wereld waar je een luisteraar of lezer mee naartoe kunt nemen. Het enige wat je publiek nodig heeft is oren of ogen, en verbeelding. Zowel in de radiowereld als in de kinderboekenwereld zoek ik het liefst de jonge doelgroep op. Het is een groep die nog openstaat voor nieuwe ideeën; die open-minded is. Het gaat niet zozeer om sturen, want jongeren weten dondersgoed wat ze wel en niet leuk vinden – maar je kunt ze nog verrassen. En als je dat dan lukt, dan heb je ze ook echt voor je gewonnen.”

 


 

Bekijk ook:

 

Rocca en het geheime toverrecept

BoekWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien