Lisa van Winsen

portret-lisa-van-winsen

Illustrator Lisa van Winsen heeft tijdens het ROSE kinderverhalentraject de illustraties voor ROSE stories’ nieuwste boek Idje wil niet naar de kapper gemaakt. Voor Lisa was het haar van Idje een geweldig onderwerp om zich op uit te leven. Lisa: “Ik heb eindeloos veel schetsen gemaakt van Idje’s haar. Ik wilde zijn bos krullen letterlijk buiten de kaders trekken, zodat het lijkt alsof hij oneindig veel haar heeft.”

Vanaf het moment dat illustrator Lisa van Winsen een potlood vast kon houden, tekende ze elke dag en wist ze dat ze later ‘iets met tekenen’ wilde doen. Toch koos ze na de middelbare school voor een studie vormgeving omdat ze dacht dat daar meer toekomst voor haar in zat. Onder invloed van deze opleiding ging ze volledig digitaal illustreren, maar tijdens het kinderverhalentraject ontdekte ze verf opnieuw.

Lisa: “Het kinderverhalentraject gaf me de kans om samen te werken met begeleiders Mark Jansen, Mylo Freeman en Milja Praagman én om mezelf opnieuw te ontwikkelen. Ik ben tijdens dit traject een nieuwe weg ingeslagen met mijn tekentechniek. Ik werkte eerst bijna volledig digitaal en nu juist met de hand. Sinds dit traject weet ik veel meer welke kant ik op wil en wat mijn tekenstijl is. Dit heb ik voor een heel groot deel te danken aan Michael en Idje! Ik had namelijk meteen een voorstelling over hoe Idje eruit zou zien en hoe hij zou zijn.”

Idje was onder andere door zijn bos krullen een geweldig personage om me op uit te leven en mijn fantasie goed te gebruiken. “Het haar van Idje vond ik een geweldig onderwerp om mee te experimenteren. Maar voor andere onderdelen van de illustraties zoals gezichtsuitdrukkingen en lichaamshoudingen heb ik juist hele praktische voorbeelden gebruikt, zoals mijn eigen expressie en de bewegingen van mijn dochtertjes. Als ik een blije Idje of een boze Idje moest tekenen, dan keek ik gewoon op die manier in de spiegel en maakte ik tegelijkertijd een ruwe schets. Daarnaast heb ik ook veel naar de houdingen en gedragingen van mijn kinderen gekeken, die zijn echt drie en vijf jaar oud, dus behoorlijk expressief.”

Naast Idje wil niet naar de kapper werkte Lisa mee aan het kinderboek ‘de kikkerbilletjes van de Koning’ van Janneke Schotveld en maakt ze illustraties voor diverse andere opdrachtgevers waaronder Museum Naturalis en Cosmo Girl. “Mijn werk is vaak dromerig, lief en zacht. Ik heb er een zwak voor om de subtiele imperfectie en gevoeligheid van mensen of dieren te laten zien in mijn illustraties”. Lisa studeerde als illustrator af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. In de toekomst hoopt Lisa zich voornamelijk bezig te kunnen houden met het illustreren van kinderboeken. 

 


 

Bekijk ook:WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien