Jorieke Abbing

jorieke

Foto: Maarten Steenvoort

Samen met regisseur Daniël van Klaveren en theaterauteur Jorieke Abbing zet stichting ROSE het geliefde personage Mootje op de planken. Mootje de voorstelling (5+) gaat over het stoere, Marokkaans-Nederlandse meisje, dat op zoek gaat naar haar eigen plek in de wereld. De voorstelling gaat op 4 februari 2018 in première in Theater de Meervaart in Amsterdam.

Jorieke Abbing (1983) studeerde in 2007 af aan de schrijfopleiding Writing for Performance aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. In 2015 maakte ze voor het Nationale Toneel en NTjong een toneelbewerking van de beroemde Polleke-boeken van Guus Kuijer. In 2013 en 2015 maakte ze samen met regisseur Roeland Hofman de voorstellingen Jagtlust Smagtlust en Wandelen in het bos, praten over gevoelens bij de Toneelmakerij. In 2013 en 2014 werkte ze mee aan de Theater Na de Dam-projecten.

Voor haar toneelstuk Beste sneeuw ontving Jorieke de Van der Vies-prijs (een driejaarlijkse letterkundige prijs voor het beste toneelwerk van de afgelopen periode) en de Kaas und Kappes (prijs voor jeugdtheater). Beste sneeuw toerde succesvol door Nederland en België en wordt jaarlijks in Duitsland opgevoerd. Andere toneelwerken zijn onder meer: Trollenjong (Het Filiaal), Halve mens (Tuning People), Verona aan de Rijn (Toneelgroep Oostpool) en Lucy loves Ringo Starr (NTjong).

Voor de samenwerking met stichting ROSE vertaalt Jorieke de belevingswereld van Mootje naar een spannend en talig verhaal. Jorieke: “Een hoofdpersonage met Marokkaanse wortels kom je nog steeds niet snel tegen in het Nederlandse jeugdtheater. Al zag ik dat wel al vaker bij de Toneelmakerij en in de prachtige stukken van toneelschrijver Ad de Bont. Gelukkig gaat het best goed met de diversiteit in het jeugdtheater.”

Over haar werkwijze licht ze toe: “Voor al mijn vragen kan ik terecht bij een collega van ROSE stories die net als Mootje is opgegroeid in een groot Marokkaans gezin. We hebben de eerste versie van het stuk kort geleden met het hele team gelezen. Ook lieten de acteurs en muzikant de eerste liedjes horen. Wat een feest! We kregen allemaal zo’n zin om het stuk te gaan maken. Momenteel leg ik de laatste hand aan de definitieve versie.”

 


 

Bekijk ook:

 

Mootje de voorstelling

Theater

Het meisje Mootje in een bloesemboomWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien