Jonneke de Zeeuw

jonneke-portret-website-mooncake

Jonneke de Zeeuw (1987) was een jaar of 17 toen door het Amsterdamse Chinatown liep en in een van de etalages bijzondere Chinese cakejes zag liggen. Ze was nieuwsgierig, maar durfde niet naar binnen te gaan om te vragen wat het was. Later kwam ze erachter dat het mooncakes waren. De naam van haar website staat symbool voor al die keren dat ze wél ergens naar binnen is gegaan om te vragen naar bepaalde gerechten of snacks en te proeven.

En zo begon ze in 2015 een blog waarop ze al die momenten beschrijft waarop ze wél ergens naar binnen stapte en nieuw eten ontdekte: www.mooncake.nl. Ze deed haar inspiratie onder andere op in het Midden-Oosten waar ze een tijdje woonde. Door een vakjury werd zij unaniem verkozen tot Foodblogger van het jaar ‘16-’17. Ze is verbonden als culinair expert aan BNR Nieuwsradio en maakt daarnaast foodvideo’s met de Volkskrant. Haar videoserie over bijzondere restaurants en eethuisjes trok tot nu toe zo’n 2 miljoen kijkers. Verder geeft ze foodtours, workshops over bloggen en authentiek ondernemen in de horeca en lezingen over de Nederlandse eetcultuur anno nu. Ook is ze verbonden als docent aan de opleiding Foodjournalistiek van ELLE Eten – en in 2018 maakt Jonneke onderdeel uit van FavorFlav’s culinaire top 100. Je mag haar ‘s nachts wakker maken voor (onder andere) een krokante b’stilla, khachapuri, seamosea chaat, lontong rames speciaal, masala dosa, sellou en appelflappen.

Inmiddels is haar eerste boek een feit: Mooncake – het bakboek: van bolo di pistacho tot medovik & fantacake. Jonneke: “Waar ik eigenlijk specialist in ben, zijn de verborgen, culinaire parels waar je heerlijk kunt eten. Authentieke plekken met een ziel. Ook daar ga ik nog een boek over schrijven, maar dit bakboek is een heerlijk voorgerecht. We hebben in Nederland zoveel te bieden qua eten, en dat hebben we hoofdzakelijk te danken aan de mensen die van over de hele wereld naar hier zijn gekomen. Dit bakboek bundelt bijzondere recepten uit het Nederlandse baklandschap.”

 


 

Bekijk ook:

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien