Fadua El Akchaoui

Foto: Lisa Zilver

Foto: Lisa Zilver

‘It’s a man’s world’ is wat veel mensen denken over de Marokkaanse gemeenschap. De voorstelling Melk & Dadels heeft daar voorgoed verandering in gebracht met rauwe, persoonlijke en speelse getuigenissen van vier jonge Marokkaans-Nederlandse actrices, waaronder Fadua El Akchaoui.

Fadua El Akchaoui (1982) werd geboren in Alblasserdam, maar is inmiddels woonachtig in Rotterdam. Als actrice heeft ze niet alleen veel ervaring met documentaire, film en spel, maar ook met dans, zang, improvisatie, scenario en regie. Ze speelde onder andere in Ik is een ander voor het Rotterdams Theaterfestival 2016, Het meisje met het rode hondje en The sound of who’s ick. Daarnaast heeft ze onlangs haar eigen voorstelling gemaakt en geregisseerd: Redouan & Jalila, een moderne Arabische bewerking van de klassieker Romeo & Julia. Als theaterdocent is ze onder andere betrokken bij het Hofplein Rotterdam, het Jeugdtheaterhuis en Future In Dance. Op dit moment volgt Fadua de opleiding tot docerend theatermaker aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten.

In 2018 stond Fadua op de planken voor Melk & Dadels. Fadua: “Met deze voorstelling kreeg ik de kans om, samen met de andere actrices, verhalen te vertellen die tot op heden nog nauwelijks zijn verteld; de verhalen van Marokkaanse moeders en dochters. De relatie tussen een Marokkaanse moeder en dochter is heel interessant. In eerste instantie gaat het natuurlijk om liefde, maar die liefde bevindt zich wel in een kader waarbij zowel moeder als dochter altijd in de gaten worden gehouden door familie en gemeenschap. In mijn ogen zijn het vooral de moeders en dochters die altijd perfect moeten zijn, en bij misstappen extra worden veroordeeld. Dit zorgt voor interessante situaties waarin beiden vaak op de proef worden gesteld, en constant op zoek moeten gaan naar wie zij zijn of zouden moeten zijn.”

 

 


 

Bekijk ook:

 

Melk & Dadels
de voorstelling

Theater

melkdadels_campagnebeeld_vierkant_kleinWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien