Illustratoren kinderverhalentraject 2017

Takako Hamano – “Hoezeer we ook fysiek en mentaal gescheiden lijken te zijn van de ander, ik voel meer voor een leven vanuit het idee van de onderlinge verbondenheid in de wereld. Met deze visie teken ik graag. Het liefst met potloden, heel ritmisch, snel, langzaam, licht en sterk. Maar ook ben ik gek op kleuren. Ik geloof in de schoonheid en kracht van hoe kleuren van inkt, waterwerf of aquarelpotloden, op zichzelf en met elkaar op kunnen gaan in het papier. Tekenen is voor mij een belangrijke taal en de manier om me uit te drukken. Mijn favoriete prentenboek is Groompa’s Kindergarten. Alle getekende details zagen eruit alsof ik ze fysiek aan kon raken, heel kleurrijk en vrolijk.  Dromen heb ik genoeg! Maar tegenwoordig denk ik in de vorm van een missie. Blijven tekenen! De belangrijkste les binnen het traject is dat ik mijn eigen stijl heb die ik moet behouden.”

© Takako Hamano

 


 

Rosanne van der Meer  – “Ik heb beeldende kunst gestudeerd aan de KABK in Den Haag en heb de docentenopleiding BKV in Amsterdam gevolgd. Sinds 2009 ben ik werkzaam als beeldend kunstenaar in Haarlem. Mijn beeldend werk is kleurrijk en abstract en bestaat vooral uit schilderijen. Twee jaar geleden ben ik klein en figuratief gaan werken en kreeg ik het idee voor het maken van een kinderboekje voor mijn dochter. Het voelde goed om hiermee bezig te zijn en ik besloot me verder te ontwikkelen op het illustratie gebied. Een voorbeeld is voor mij Max Velthuijs. Max was mijn buurman en als klein meisje kwam ik daar vaak over de vloer om met zijn zoon te spelen. Ik weet nog dat we soms even in zijn werkkamer mochten spelen en dat hij daar bezig was met de prenten van kikker. Alles werd analoog geschilderd, aan een grote werktafel voor penselen en verf. Ik begin altijd met schetsen en als ik tevreden ben bouw ik de illustraties op door middel van collage techniek. Het papier dat ik gebruik voor de illustraties bedruk ik zelf waardoor het een geheel eigen karakter krijgt.”

© Rosanne van der Meer

 


 

Nazrina Rodjan – “Ik ben Nazrina, 27 jaar en ik woon in Rotterdam. In 2016 ben ik afgestudeerd als illustrator aan de AKV St. Joost in Breda. Daar ontdekte ik dat mijn passie ligt in educatie, geschiedenis en de verhalen vertellen die nog te weinig aan bod komen. Zo heb ik als eindproject het weinig bekende verhaal van mijn voorouders (contractarbeiders uit India) geïllustreerd en een educatieve app ontworpen voor interactieve beeldverhalen. Ik vind het belangrijk dat echt iedereen verhalen/beelden kan vinden waar zij zichzelf in kunnen herkennen. In mijn werk laat ik dan ook zoveel mogelijk de enorme diversiteit van de wereld terug komen. Ik wil mensen raken/inspireren met mijn werk zoals het werk van mijn rolmodellen/voorbeelden mij heeft geraakt en op mijn eigen manier bijdragen aan veranderingen die ervoor zorgen dat iedereen gezien en gehoord wordt. Heel waardevol was voor mij de masterclass van Mylo Freeman, waar we gingen experimenteren met ecoline. Ik was een tijdje erg terughoudend geworden met kleur en verf, maar nu was niets fout en dat voelde heel bevrijdend. Ik ben hierna thuis veel meer zelf gaan experimenteren met ecoline en andere soorten materialen.”

© Nazrina Rodjan

 


 

Lisa van Winsen – “Ik ben Lisa van Winsen, illustrator en woon samen met mijn vriend, twee dochtertjes en twee poezen. Als kind gebruikte ik vaak mijn fantasie om een eigen magische wereld te creëren, en maakte daar allerlei tekeningen van. Na de middelbare school heb ik eerst Grafische vormgeving gestudeerd en daarna Illustratie aan de Kunstacademie. Als ik een idee krijg, moet ik dat meteen schetsen! Wie weet komt dat later van pas. Ik hou van schilderen met de hand en digitaal op mijn tekentablet. Met mijn illustraties wil ik de fantasie van kinderen prikkelen, zodat zij ook in hun hoofd overal heen kunnen gaan. Het gaat er voor mij om dat kinderen het idee hebben dat alles mogelijk is. Dat als ze hun best doen, of het zich inbeelden, dat er geen grenzen zijn. De droom is het schrijven en illustreren van mijn eigen prentenboek. De belangrijkste les binnen het traject is dat ik wel degelijk een eigen stijl heb, die was ik daarvoor nog aan het ontdekken. Ik hoor vaak dat ik goed gezichtsuitdrukkingen kan tekenen. Dat heb ik te danken aan jarenlang strips lezen, voornamelijk de Donald Duck. Was mijn verslaving toch nog ergens goed voor!”

‘Sneeuwwitje en de zeven outcasts’, © Lisa van Winsen

 


 

Kirsten Offringa – “Ik houd er van om te arceren, patronen te maken met inkt en kleine grapjes te verstoppen in mijn tekeningen. Ik heb altijd muziek aan. Ik werk nooit in stilte. Een periode lang tekende ik vooral dieren met menselijke eigenschappen, maar de laatste tijd komen er meer kinderen in voor. Ze spelen steeds vaker een belangrijke rol in mijn illustraties. Mijn werk als docent in het kunstcentrum geeft mij veel voldoening. De verwonderde blik van kinderen als Lola, Sophie en Mustafa die ik elke week weer zie, inspireren mij om met mijn illustraties nieuwe verhalen te vertellen. Milja Praagman, één van de begeleiders van het traject, schreef ons een mail met de tekst ‘jij weet wat je wil laten zien en dat is belangrijk, je hebt een talent gekregen dat bij jou hoort en uniek is. Deze tekst zit nu in mijn schetsboek. Het is mijn droom om dagenlang te kunnen werken aan de verhaalideeën die ik nu nog heb opgeslagen in mijn hoofd en dat uitwerken tot een fantastisch boek. Het is fijn om te weten dat collega’s onzekerheden of struggles herkennen. Illustrator is af en toe een eenzaam beroep. Je hebt tijdens het traject veel aan elkaar. Vertrouwen, complimenten en feedback helpen.”

© Kirsten Offringa

 


 

Marije Koelewijn – “Je plekje vinden, worden wie je bent. Dat kan soms best lastig zijn. Althans dat is wat ik soms als lastig ervaar. Sommige dingen hebben wat tijd nodig en dan moet je toch een weg afleggen om daar te geraken waar je wil zijn. Dat is ook bij mij zo. Momenteel ben ik volop aan het bewegen en me aan het ontwikkelen in de illustratiewereld, het is altijd een droom van me geweest. Aan die droom moet gewerkt worden, maar dat is nou net de clou: artiesten doen er een heel leven over om te worden. Telkens maar schaven en ontdekken, veranderen en vormen. Ik werk het liefst in een lichte ruimte met uitzicht op natuur. Daarbij vind ik het fijn om in stilte te werken. De belangrijkste les die ik in het traject geleerd heb is dat je naar jezelf moet luisteren. Mijn droom is om zorgeloos te tekenen.”

‘De kamer van mijn broertje’, © Marije Koelewijn

 


 

Pyhai Jin – “Ik ben Pyhai, en wil graag verhalen maken om kinderen boodschappen mee te geven, die ze niet altijd van hun omgeving meekrijgen. Over geduld hebben, de wereld vanuit een ander perspectief bekijken, contact maken met een ander. Ik hou ervan op een associatieve manier te illustreren – niet letterlijk weergeven wat er in de tekst gebeurt, maar de emotie in de tekst versterken door illustraties. Qua techniek is elk verhaal een nieuw experiment van inkt, potlood en verf op papier, in combinatie met kleuren, texturen en collages op de computer. Het liefste werk ik buiten: schetsboek mee, de stad uit fietsen en fijn in het bos of aan het water tekenen. Mijn naam betekent ‘heldere zee’, dus verhalen die zich afspelen aan de kust, op zee, onder water, tijdens stormen of overstromingen hebben mij altijd aangetrokken. Het verhaal van Maria, de auteur met wie ik samenwerk in het traject, speelt zich ook op zee af. Dat klikte dus gelijk. Eén van de mooiste dingen die ik heb geleerd, is om tijdens het proces meer te delen voor feedback en samenwerking. Voorheen werkte ik veel alleen, nu merk ik dat het contact met anderen, een klankbord, tijdens het proces heel waardevol is.”

© Pyhai Jin

 


 

Yessica Baeten – “Ik ben Yessica, ik kom uit Nijmegen en ben 31 jaar. Als kind was ik een fervent tekenaar en verhalenverteller, maar pas sinds een jaar ben ik echt serieus bezig met illustreren. Momenteel volg ik een masteropleiding tot kinderboekenillustrator in Cambridge. In mijn werk mix ik digitale en analoge technieken met elkaar en ga ik op zoek naar humor en verrassingen. Mijn inspiratie haal ik voornamelijk uit het dagelijks leven. Als ik buiten om me heen kijk, zie ik al zo veel potentiële verhalen! Ook raak ik geïnspireerd door taal, dromen, films, muziek, jeugdherinneringen en de natuur. Mijn droom is dat verhalen de wereld mooier en interessanter blijven maken. En het zou natuurlijk ontzettend mooi zijn als sommige van die verhalen door mij geïllustreerd worden. Ik vond tekenen altijd heel erg leuk, maar vond het ook heel erg eng om te doen. In het geheim maakte ik tekeningen die ik vervolgens aan niemand durfde te laten zien. Dat ik geselecteerd ben voor het kinderverhalentraject van stichting ROSE én de masteropleiding Children’s Book Illustration volg, bewijst het: als je iets heel graag wilt, dan lukt het op een dag! Natuurlijk moet ik nog ontzettend veel leren, maar ik ben op de goede weg.”

© Yessica Baeten

 


 

 

Bekijk ook:

 

ROSE
kinderverhalentraject

Talentontwikkeling

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien