Auteurs kinderverhalentraject 2017

Tantra Yalestia – “Ik heb Informatica gestudeerd, maar ben mijn hele leven al met creatieve dingen bezig, van films editen tot schilderen. Ook heb ik een cursus ‘korte verhalen’ gevolgd, waardoor ik ben gaan schrijven. Meestal probeer ik het verhaal helemaal uit te denken voordat ik begin te schrijven. Tijdens het schrijven kom ik dan vaak problemen tegen, waarna ik stop en later weer verder ga als ik mijn idee verder heb uitgedacht. Hierdoor schrijf ik eigenlijk heel non-lineair. Overal staan losse zinnen, die ik vervolgens langzaam aan elkaar brei. Kobe Maakt een Museum van Ashild Kanstad Johnsen is mijn favoriete prentenboek. Elke keer dat ik het opensla ontdek ik iets nieuws. In eerste instantie lijkt het alleen te gaan over iemand die te veel spullen verzamelt, maar het gaat ook over iemand die zijn liefde en passie voor wat hij doet wil laten zien aan de wereld – iets wat bij iedereen speelt (en vooral bij ons schrijvers). Ik heb een klas overgeslagen toen ik in de onderbouw van de basisschool zat en ben opgegroeid tussen kinderen/mensen die altijd ouder waren dan ik en vaak ook meer konden en wisten. Bij iedereen om me heen zag ik iets om naar op te kijken en ik denk niet dat dat is veranderd of gaat veranderen.”

Synopsis van Tantra’s verhaal
Saul raakt zijn ouders kwijt in een grote overdekte markt tijdens hun vakantie in Azië. In plaats van te huilen besluit Saul een grote jongen te zijn en op zoek te gaan naar zijn ouders. Tijdens zijn zoektocht maakt hij een nieuwe vriend en ontdekt hij de cultuur van het land door eten, muziek en speelgoed.

 


 

Saskia Ebeli  – “Ik ben een Nederlands-Mexicaanse schrijver. Momenteel werk ik aan twee nieuwe eigen projecten. Daarnaast schrijf ik in opdracht artikelen, film- en theaterteksten en geef ik lezingen. Ik gebruik persoonlijke ervaringen om universele thema’s aan te kaarten. De motor achter mijn werk zijn pijnlijke situaties waaruit geen uitweg lijkt te zijn. Door ze te onderzoeken verliezen ze hun zwaarte en vind ik onverwachte uitwegen. Speelsheid en humor zijn daarbij onontbeerlijk. Schrijven is voor mij spelen en onderweg obstakels overwinnen. Mijn rolmodellen zijn sterke vrouwen zoals Frida Kahlo. Ik bewonder haar verbeeldingskracht. Zij was gepassioneerd en compromisloos zichzelf, ongeacht de sociale verwachtingen van haar tijd. Frida haalde veel kracht uit alle narigheid die haar overkwam. ‘What doesn’t kill you makes you stronger.’ Ik herken me daarin. Wat ik heel geruststellend vind om te leren binnen dit traject is dat bijna iedereen door een fase gaat waarin het waanzin lijkt dat het ooit iets gaat worden met dat boek. Blijkbaar moet je door het stof gaan om tot iets moois te komen. Jammer dat je dat bij elk project weer lijkt te vergeten.”

Synopsis van Saskia’s verhaal
Chica brengt haar dagen door met het kijken naar de mensen op straat door het raam van haar bovenhuis. Ze kan niet wachten tot ze groot is en zelf de wijde wereld in kan. In haar eenzaamheid bedenkt ze hele verhalen bij de mensen die ze dagelijks voorbij ziet komen. Op een dag komt er een prachtige vogel op haar vensterbank zitten. Hij nodigt haar uit om een vlucht op zijn rug te maken. Tijdens deze reis leert Chica dat ups en downs bij het leven horen en dat meer mensen zich eenzaam voelen.

 


 

Sadaf Soloukey – “Ik ben masterstudent Geneeskunde en Neurowetenschappen in Rotterdam en Biomedical Engineering in Delft. Mijn passie voor schrijven wil ik graag combineren met mijn passie voor de wetenschap, filosofie en met name de hersenen. Als arts hoop ik later de kennis van de dagelijkse praktijk in de geneeskunde te kunnen communiceren naar het grote publiek. Voor stichting ROSE probeer ik een jonger publiek te bereiken door ze enthousiast te maken voor de grote denkmachine die we onze hersenen noemen. ‘Omdat in elke wetenschapper een kind schuilt en in elk kind een geniale wetenschapper’. In het prentenboek Darya en de denkmachine laat ik Darya, een nieuwsgierig meisje, avonturen beleven met Curio, de denkmachine in ons hoofd. Door het boek heen beantwoordt Curio vragen van kinderen over onze hersenen die ik in het echte leven heb gekregen. Vragen die ik in dit boek hoop te beantwoorden op een manier die kinderen inspireert. Het schakelen tussen schrijven over de hersenen voor kinderen en het schrijven voor volwassenen, leidt soms tot grappige taferelen, zeker als je even vergeet of je het nu tegen een volwassene of een kind hebt.”

Synopsis van Sadafs verhaal
‘Wat is het hier nat!’ Plotseling staat Darya middenin de grote denkmachine in ons hoofd. Samen met Curio, de walnoot, gaat Darya op zoek naar antwoorden op haar vragen over de walnoot in ons hoofd: de hersenen. Hoe werken ze? Waarom is Darya Darya? En werkt alles hetzelfde bij Darya’s moeder, de hersendokter?

 


 

Martine van der Horn – “Ik ben journalist/communicatieadviseur. Ik doe het vierde jaar Schrijversvakschool. Ons huis heeft één heel klein kamertje, daar schrijf ik het liefst. Mijn favoriete personage vroeger was Pippi Langkous: avontuurlijk en ondeugend. Zo wilde ik ook zijn. Ik woon met mijn gezin in Amsterdam Zuidoost, een wijk met verschillende culturen. De omgeving waarin ik woon heeft me inspiratie gegeven voor het kinderboek voor stichting ROSE. Op een dag nam mijn vriend me mee naar een plek waarvan ik meteen wist: hier gaat mijn verhaal zich afspelen. Ik gebruik beelden, zinnen en scènes uit de wereld van mijn kinderen. Hun vriendjes en vriendinnetjes komen uit landen waar ik nog niet ben geweest. Mijn opschrijfboekje gaat mee naar speeltuin en schoolplein. Er valt mij altijd wel wat op, een hilarisch gesprek, een grappig detail of een mooi woord. Ik ben niet snel tevreden met wat ik schrijf; ik schrap en schuif heel wat af. Daarna lees ik het hardop voor. Mijn droom is om voor te lezen uit mijn boek aan mijn kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes en dat ze er dingen uit hun leven in herkennen.”

Synopsis van Martines verhaal
Baba verhuist naar een klusflat. Met zijn nieuwe vriendin Yas(mine) ontmoet hij de andere bewoners. Op een dag horen ze dat de klusflat snel opgeknapt moet, want anders wordt hij afgebroken. NEE! Samen bedenken ze een plan. Maar of dat zal lukken?

 


 

Tinka van der Kooij – “Ik woon in Utrecht en ben net 30 geworden. Ik heb culturele antropologie en sociologie gestudeerd en ben nu werkzaam bij een onderwijsonderzoeksbureau op de afdeling kennisverspreiding. Ik heb 100 creatieve hobby’s, van edelsmeden en kleding naaien tot natuurlijk het schrijven van kinderboeken. Als er één hobby is waar ik wel professioneel mee aan de slag zou willen is dat zeker schrijven. Bij het schrijven begin ik altijd met een idee. Dat kan van alles zijn, een situatie, een persoon of een thema. Dat komt ineens in m’n hoofd op. Dat ga ik dan verder uitbouwen en uitdenken. Schrijven doe ik totaal niet in chronologische volgorde. Ik begin gewoon aan een hoofdstuk of scène, net zolang totdat alle delen weer aan elkaar passen. Het lijkt me geweldig om te kunnen leven van het verzinnen van verhalen. Mijn belangrijkste les is dat de meeste schrijvers niet één ding doen. Je hoeft niet te kiezen. Dat spreekt mij enorm aan, het betekent dat je telkens weer iets nieuws kunt ontwikkelen en de ruimte hebt om te experimenteren met vorm of doelgroep.”

Synopsis van Tinka’s verhaal
De familie van Lukas heeft een restaurant, een restaurant waar het altijd kerst is. Lukas is de enige in de familie die weleens wat anders wil. Hij is het helemaal zat, altijd Kerstmis, dag in, dag uit. Samen met zijn vrienden smeedt hij een plan.

 


 

Michael Middelkoop – “Ik woon in Amsterdam en ben schrijver en regisseur van films en reclames. Mijn favoriete kinderboek is Where the Wild Things Are van Maurice Sendak. Dit boek laat zien wat de ultieme kracht kan zijn van een goed prentenboek. Al decennia lang tijdloos en gevuld met humor, liefde voor kinderen en levenslessen voor jong en oud. En dat met niet meer dan 338 woorden. Intimiderend knap. Ik hoop dat ik films mag maken en mag schrijven tot ik een oude grijze man ben. Verhalen die jong en oud aan het lachen brengen en ze een beetje aan het denken zet. Onlangs ben ik vader geworden van Idris, wat mij motiveerde om een lang gekoesterde droom na te streven: een kinderboek schrijven dat ik later kan voorlezen aan mijn zoon. Hieruit ontstond Idje, een eigenwijs jongetje met een grote bos krullen en een nog grotere fantasie. Het is een mooi familieverhaal geworden waarin verleden (mijn jeugd), heden (de inspiratie van mijn vriendin) en toekomst (mijn zoon) samen komen. De leukste les binnen dit traject is dat je compleet mee moet gaan in de fantasie en de wil van je hoofdpersoon. Nu gaat het schrijven een stuk makkelijker omdat ik alleen maar het gekke figuurtje dat ik bedenk hoef te volgen.”

Synopsis van Michaels verhaal
‘Idje wil niet naar Kapper’ gaat over de eigenwijze Idje, die niet naar de kapper wil omdat hij zijn handige, grote bos krullen niet kwijt wil raken. Als de dag aanbreekt dat zijn nette moeder het niet meer aankan, gaan Idje en zijn grote afro er alles aan doen om zijn moeder te slim af te zijn.

 


 

Maria Falkena – “Ik ben Fries-Portugees opgevoed en ontwikkelde een liefde voor het Friese toneel, omdat mijn Pake mij daar vaak mee naartoe nam. Hier groeide de fascinatie voor beeld, woord en klank. Momenteel woon ik al tien jaar in Amsterdam, heb ik mijn studie theaterwetenschappen afgerond en studeer ik scenario aan de Schrijversvakschool. Het schrijven van een kinderboek is altijd al een droom. En zeker in deze vorm. Krullen in de regen is een ode aan mijn Kaapverdische moeder en tante. Ik denk dat het goed is om dromen een werkwoord in je leven te laten zijn en niet een einddoel. Mijn favoriete kinderboek is op dit moment LIFE van Cynthia Rylant en Brandan Wenzel. Het verhaal gaat over het leven; dat het klein begint, soms heel mooi kan zijn en dat er soms een woeste storm is om te overwinnen. Het raakte me gelijk. Dit boek is echt een voorbeeld voor wat ik nu wil maken. Mijn leven is niet altijd makkelijk geweest en ik ben vastbesloten dat in te zetten voor mijn werk. Ik schrijf over momenten van grote spanning voor mijn personages. Maar naast het donkere, dramatische, zoek ik altijd naar mooie lichte details. Klein drama maken dat groot voelt, personages waarin je je kunt inleven. Ik wil ontroeren.”

Synopsis van Maria’s verhaal
Isa vlucht met haar grote zus Afra uit hun geboorteland. Ze moeten een lange reis per boot over zee maken. Tijdens hun reis over land en over zee komen ze vele obstakels tegen. Isa leert van haar grote zus dat je door moet gaan bij elke tegenslag.


 

Robert van Dijk – “Ik ben freelance toneel- en scenarioschrijver. Mijn stukken waren te zien op Oerol, de Parade en ITs Festival Amsterdam. Tevens schrijf ik voor dagblad Trouw. Als ik over kinderen schrijf, merk ik dat het kind uiteindelijk niet leert van de volwassen personages, maar andersom. De wijsheid van een kind is zo mooi. Ze is intuïtiever en minder berekenend dan die van volwassenen. Aan alles wat ik schrijf laat ik een periode voorafgaan waarin ik me omring met zoveel mogelijk inspiratiebronnen: films, boeken, artikelen, het kan me niet divers en vergezocht genoeg zijn. Uiteindelijk is hiervan maar weinig in mijn werk terug te vinden, toch beschouw ik deze periode als onmisbaar. Mijn favoriete kinderboek is Willy the Wimp van Anthony Browne. Omdat het het lievelingsboek is van mijn dochter. Misschien omdat ik het altijd voorlees met een overdreven Brits accent en dan zelf ook geniet van mijn David Attenborough-impersonation. Mijn rolmodel: Sjakie, altijd braaf en bescheiden en dan toch eindigen als directeur van de chocoladefabriek. De belangrijkste les die ik heb geleerd binnen het ROSE kinderverhalentraject is dat ook zeer ervaren schrijvers wel eens worstelen met een zin en niet weten hoe het verhaal aflopen moet.”

Synopsis van Roberts verhaal
Een meisje van 7 verstopt zich bij de incheckbalie van een vlucht naar Ghana in een grote rolkoffer. Zo hoopt ze in Ghana terecht te komen, waar ze een leuke man voor haar alleenstaande moeder wil vinden. Maar wat ze ermee bereikt is dat het vliegveld in rep en roer raakt, zodra de ‘achtergelaten’ koffer wordt opgemerkt.


 

Bekijk ook:

 

ROSE
kinderverhalentraject

Talentontwikkeling

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien