Daria Bukvic

ontwerp-zonder-titel-15

 

 

 

 

 

Foto: Linda Stulic

De Bosnisch-Nederlandse Daria Bukvić (1989) studeerde in 2011 af aan de regie-opleiding van de Toneelacademie Maastricht. Sindsdien bestormen haar producties de Nederlandse schouwburgen, en, wie weet binnenkort, tevens onze beeldschermen…

Daria’s werk is geëngageerd en expressief; ze vertelt graag verhalen die een kritisch beeld schetsen van de maatschappij. Ze slaagt erin om publiek en pers te behagen met zowel de originele hitvoorstellingen Nobody Home en MELK & DADELS (2018-2019), als met een bewerking van Shakespeare’s Othello (2018), de bioscoopfilm Meskina (2021) en de teksttheatervoorstelling Onze straat (2019). Met Nobody Home wist ze vluchtverhalen vol kracht en humor te verbeelden door jonge acteurs. Het betekende de start van een sterke, groeiende aanhang onder een opvallend jong publiek, maar ook de opmaat naar verschillende prijzen zoals de Van Praag Aanmoedigingsprijs (2015), het Wim Bary Stipendium van het Prins Bernard Cultuurfonds (beide in 2015) en de Amsterdamprijs voor de Kunst (2016).

Vanaf 2017 is Daria verbonden aan het Nationale Theater, dat MELK & DADELS als alliantiepartner heeft ondersteund. Daria: “In Nobody Home vormden mijn eigen geschiedenis en gevoelens de basis voor de voorstelling. MELK & DADELS bood de uitdaging om opnieuw persoonlijke verhalen met humor, ernst en engagement naar het podium te brengen, maar dit keer in een objectievere positie, omdat het nu niet mijn verhaal is waar ik het publiek in meevoer, maar die van de Marokkaans-Nederlandse vrouw anno nu.”

Daria’s succes is sinds ze zich aansloot bij Het Nationale Theater en artistiek directeur werd bij toneelgroep Oostpool geenszins verminderd en ze blijft theater maken dat ze zelf zou willen zien: uitdagend, eigentijds en veelzeggend.


Bekijk ook:

Wrak

Theater

Fadua El Akchaoui in Wrak

Melk & Dadels
de voorstelling

Theater

melkdadels_campagnebeeld_vierkant_kleinWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien