Daniël van Klaveren

Foto: Jurre Rompa

Acteur, regisseur en schrijver Daniël van Klaveren (1983) regisseert in 2018 de kindervoorstelling Noumi, zusje zeven van stichting ROSE.

Daniël van Klaveren (1983) studeerde in 2005 af aan de acteursopleiding van de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten. Zijn liefde voor het werken voor een jong publiek kreeg vaste vorm bij Theatergroep Wederzijds, waar hij zich verder ontwikkelde tot regisseur. Van 2008 tot 2012 maakte hij deel uit van het vaste ensemble van de Toneelmakerij. Vaak gebaseerd op bestaande bronnen gaan zijn stukken over het gevecht om je eigen weg te volgen, in een wereld die anders van je vraagt.

Daniël werkt voor uiteenlopende theatergezelschappen en geeft regelmatig les op theateropleidingen. Zijn stukken, die hij steeds vaker zelf schrijft, zijn altijd geworteld in de wereld van vandaag. Zo maakte hij bij de Toneelmakerij de veel geprezen voorstellingen Jamal en Nadia (12+) over radicalisering op middelbare scholen, die in klaslokalen worden gespeeld. Bij STIP theaterproducties maakte Daniël onder andere het muzikale Zus van Mozart (7+), over de net zo geniale zus van Mozart die tragisch genoeg als meisje niet zo beroemd kon worden als haar broer en in de geschiedenis vergeten is.

Ook maakt hij theater voor kleinere kinderen zoals het beeldende Maarten de meeuw (5+) in samenwerking met Tg. Winterberg, een poëtische kleutervoorstelling over een jongen die ontdekt dat hij eigenlijk een vogel is. (Live-)muziek is vaak een onderdeel van zijn voorstellingen. Naast het jeugdtheater werkt Daniël ook voor het Nieuw Utrechts Toneel en begeeft zich in de wereld van de opera: zo regisseerde hij in 2016 Mozarts Le nozze di Figaro bij Opera Zuid en later dit jaar Cosi fan tutte bij de Dutch National Opera Academy.

Toch ligt zijn hart vooral bij jeugdtheater: “Ik kies bewust voor jeugd en jongeren. Bij hen kun je direct iets teweegbrengen. Je biedt op een leuke, liefdevolle manier handvatten om de complexiteit van het leven aan te kunnen, zonder de ingewikkeldheid ervan uit de weg te gaan. Kinderen en jongeren ervaren dat ze niet de enigen zijn met moeilijkheden. En dat je die kunt overwinnen.”

 


 

Bekijk ook:

 

Noumi, zusje zeven

Theater
speeldata Noumi, zusje zeven


WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien