Beri Shalmashi

Foto: Lisa Zilver

Geboren in Parijs, opgegroeid in Nederland en Iraans-Koerdisch van komaf: filmmaker Beri Shalmashi (1983) beweegt zich gemakkelijk tussen verschillende culturen. Het kook- en verhalenboek Taste of Home is haar dan ook op het lijf geschreven. Zus Jinaw Shalmashi tekent de receptuur op, Beri de bijzondere verhalen en herinneringen die bij de gerechten horen.

In 2008 studeerde Beri af aan de Nederlandse Filmacademie in Amsterdam, waar ze de richting scenario & regie volgde. Aan de Utrechtse Hogeschool voor de Kunsten volgde ze een masterstudie regie. In datzelfde jaar won ze de ECHO Award, een landelijke stimuleringsprijs voor excellent multicultureel talent in het hoger onderwijs, waardoor ze een zomer aan de University of California, Los Angeles (UCLA) mocht studeren. Na een periode in Los Angeles te hebben gewoond, verhuisde ze naar Caïro. Op beide bestemmingen maakte ze verschillende korte films.

Als filmmaker werkte ze onder andere samen met Sanne Vogel en Willem Capteyn, respectievelijk voor de televisiefilm Mama (in 2010 genomineerd voor een Gouden Kalf) en het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah’s Het huis van de moskee. In 2012 volgde ze haar roots naar Iraaks-Koerdistan, waar ze als docent lesgaf aan de Salahaddin University in Erbil, de hoofdstad van de regio, en aan nieuwe films werkte. Meerdere keren keerde ze terug naar Amsterdam voor projecten, waaronder haar nieuwste korte film Shouted from the Rooftops. Op het moment heeft ze in Nederland diverse producties in de maak, waaronder Big Village, over de plek waar haar familie vandaan is gevlucht, interviewt ze vrouwelijke regisseurs voor de Filmkrant en schrijft ze voor de Volkskrant over de conflicten in het Midden-Oosten.

Beri’s schrijfwerk neemt een andere vorm aan voor Taste of Home, waarvoor zij de verhalen en culinaire herinneringen van voormalige vluchtelingen optekent. Beri: “In de verhalen van iedereen bij wie we thuis zijn geweest herken ik het verdriet, de heimwee, maar ook de warmte van het achterlaten van je thuisland in het eten dat je hier samen kunt maken. Het lot kan je alles afpakken, maar niet de herinneringen.”


 

Bekijk ook:

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien