De begeleiders: Mirjam Oldenhave, Rachida Lamrabet & Bette Westera

4r2a0031-mirjam-kvtMirjam OldenhaveSinds 2001 heeft Mirjam Oldenhave meer dan veertig kinderboeken geschreven. Acht daarvan werden in de afgelopen jaren getipt door de Nederlandse Kinderjury en drie boeken kregen een Vlag en Wimpel: Donna Lisa, Mees Kees – De Sponsorloop en Mees Kees gaat verhuizen. Van Klem! en Belly B. werden schoolmusicals gemaakt. Daarnaast zijn er tot nu toe vier Mees Kees-films gemaakt, die met veel succes weken in de bioscoop draaien. Oldenhave schrijft voor verschillende leeftijdsdoelgroepen, van 3+ tot en met 12+ en speelt zelf mee in de kindervoorstelling over Mees Kees. Ze geeft bovendien al geruime tijd les aan beginnende schrijvers. Oldenhave: “Ik verheug me vooral op de wisselwerking tussen iedereen die meedoet aan het traject.

 


 

4r2a0488-rachida

Rachida Lamrabet – Rachida Lamrabet is een Vlaamse auteur. Ze won in 2006 de Kif Kif Literatuurprijs Kleur de Kunst! met het verhaal Mercedes 207. Het jaar erop debuteert Rachida als meteen werd bekroond met de Vlaamse Debuutprijs. Haar tweede boek, Een kind van God (2008), leverde haar de BNG Nieuwe Literatuurprijs op. Haar werk is geïnspireerd door thema’s als migratie en identiteit. “Het Marokkaanse is een belangrijk deel van wie ik ben. Dat is mijn realiteit en wat mij bezighoudt. Ik zie ook geen reden om in mijn volgende boek Jan of Frederik als hoofdpersonage te nemen. Dat schijnt nodig te zijn als ik wil dat men mij serieus neemt als schrijfster. Maar Mara en Younes en Mohammed maken voor mij onlosmakelijk deel uit van deze cultuur. Daar sta ik op. Ik hoor niet bij Marokko, ik hoor hier en mijn geschiedenis en achtergrond zijn een deel van deze samenleving.”

 


 

4r2a0045-bette

Bette Westera – Westera schrijft en vertaalt gedichten, liedjes, verhalen en informatieve boeken over verschillende onderwerpen, allemaal voor kinderen, variërend van 3-12 jaar. Voor Doodgewoon – een bundel gedichten over leven en dood – kreeg ze in 2015 de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel. Andere bekende boeken van Westera zijn Alle hens aan dek, Held op sokken, Kietel nooit een krokodil en Arme rijk. Haar werk is meerdere malen bekroond met Vlag en Wimpels en Griffels. Een opa om nooit te vergeten is vertaald in zeven talen en won internationale prijzen. “Vroeger wilde ik vooral niet moralistisch zijn, maar je neemt natuurlijk altijd je eigen normen en waarden mee in je verhaal. Ik heb iets te vertellen, dus ik maak bepaalde keuzes, en die hebben te maken met mijn eigen normen-en-waarden-patroon. Wat ik probeer te voorkomen is algemene waarheden uitdragen: zo is het, en zo is het niet. Ik wil kinderen juist graag laten nadenken over het feit dat er allerlei morele keuzes mogelijk zijn. Dat zou je eigenlijk mijn boodschap kunnen noemen: kijk met een zo breed mogelijke blik naar de wereld.”

 


 

Bekijk ook:

 

ROSE
kinderverhalentraject

TalentontwikkelingWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien