Auteurs kinderverhalentraject 2018

 

4r2a0128

Laila de Miranda – “Na mijn studie Film- en Televisiewetenschap aan de Universiteit van Amsterdam en een baan bij BNN, ben ik gaan schrijven. Eerst op de redactie van de pagina Privé van De Telegraaf, later als freelance journalist en tekstschrijver. De afgelopen jaren heb ik schrijfcursussen gevolgd bij Schrijfcursus Amsterdam en de Schrijversvakschool en op dit moment werk ik als projectcoördinator bij het Taalcentrum-VU. Ik heb Nederlandse en internationale sterren geïnterviewd, regelmatig langs rode lopers gestaan en twee kinderen op de wereld gezet. Nu is het tijd voor een nieuwe stap: mijn verhalen delen met de rest van Nederland.”

Synopsis Dromenvanger

Rudy’s moeder is geboren in Paramaribo, zijn vader in Amstelveen en Rudy in een woning op de tweede verdieping in de Kuipersstraat in Amsterdam. Dan wordt Rudy’s moeder ziek. Zo ziek dat ze niet meer beter wordt. Na haar overlijden doet Rudy niets liever dan slapen, want in zijn dromen ziet hij zijn moeder nog. Het is alleen veel te kort. Daarom besluit hij in actie te komen en een dromenvanger te bouwen. Hiermee kan hij zijn moeder in zijn dromen pakken en meenemen zodat ze weer voor altijd bij hem kan zijn. Tijdens de voortgang van PROJECT ROUW (Rudy Onderzoekt Unieke Wetenschap) gebeurt er iets geks: Rudy ontdekt dat hij zijn moeder stukje bij beetje loslaat, maar dat ze toch altijd bij hem is. Ook als hij niet slaapt.

 


 

4r2a0083-2

Frederiek Wijers – Frederiek Wijers is geboren in 1986 in Den Haag. Toen zij van de middelbare school af kwam, wilde zij de wereld verbeteren, maar wist niet waar te beginnen. Zij studeerde journalistiek en besloot een tijd later psychologie te studeren. Nu werkt zij sinds 5 jaar met veel plezier als psycholoog met kinderen en jongeren. Sinds kort geeft zij ook therapie met paarden. Frederiek is grenzeloos nieuwsgierig. Dat drijft haar ook in het werken met mensen. Dan is ze vooral nieuwsgierig naar de sleutel richting de volgende stap. Want die is er altijd, gelooft ze. Over haar ervaringen hiermee schreef ze een aantal verhalen.

Synopsis Mia & Dio op de vrijplaats

Mia heeft lieve ouders en fijne vriendinnen. Ze is eigenlijk heel tevreden. En toch voelt ze zich soms heel verdrietig, vooral als ze niet uit haar woorden kan komen. Ze voelt dan van alles, maar kan het niet zeggen. Het is dan net alsof de woorden in haar keel blijven steken. Op een nacht neemt haar pony haar mee op reis. Samen volgen ze het pad van de wind. Ze ontmoeten kinderen uit andere landen. Die kennen woorden in hun talen die in het Nederlands niet bestaan. Mia leert allemaal nieuwe woorden kennen. En ook allemaal nieuwe gevoelens…

 


 

4r2a0216Renee van Oosterom – “Toen ik jong was, wilde ik in een kindertehuis werken, maar zo is het niet gegaan. Wel heb ik heel veel andere dingen gedaan: lesgegeven in verhalen en gedichten schrijven, jeugdtheater gespeeld, gezongen in een muziekband, straattheater gemaakt, een jaartje een BSO-groep begeleid, clown gespeeld voor mensen met een verstandelijke handicap en autistische kinderen, bijvoorbeeld in een kindertehuis in Polen (toch dat kindertehuis!). Maar het langste werk ik bij de bibliotheek in Rotterdam waar ik zorg dat kinderen naar mooie jeugdtheatervoorstellingen kunnen komen kijken en andere leuke dingen kunnen doen die allemaal met boeken te maken hebben.”

Synopsis Bruiloftsrap

Savas is de jongste uit een groot gezin. Als zijn oudste zus Hatiçe gaat trouwen, worden de taken voor de bruiloft verdeeld. Iedereen kan zelf iets leuks kiezen, maar Savas krijgt een stomme taak toebedeeld! Daarom bedenkt hij samen met zijn vriend Siepko een beter plan: ze gaan een echte bruiloftsrap maken, om die tijdens het feest te gaan zingen. Maar dat blijkt zo makkelijk nog niet. Bovendien houdt z’n zus helemaal niet van rap en moet het een echte traditionele Turkse bruiloft worden. Gelukkig kunnen ze rekenen op de hulp van hun klasgenootjes, zoals Rivelino die alles van rap weet en later manager van een band wil worden. Hij bedenkt ook hun naam: DubbelS! En Ziba die nooit veel zegt, maar die een ster in rijmen blijkt. En zelfs Daan en Mo, die Savas vaak dwarszitten, helpen mee.

 


 

4r2a0162Mizt aan de Maas – Mizt is een Surinaamse-Nederlandse schrijver/artiest. Eind 2014 lanceerde hij zijn eerste jeugd/young adult roman Quasa’s Pepertje. Quasa’s Pepertje werd vergezeld door een titelsong en videoclip, waarin Mizt de rol van een personage op zich neemt. Begin 2017 presenteerde hij zijn hiphop/funk EP, De Vonk. En begin 2018 werd zijn korte verhaal, Glennson Jones, opgenomen in het Rotterdam Schrijft boek. Mizt is tevens medeoprichter, organisator en mentor van het woordkunstplatform Alfabet Soep. Ook is hij op scholen werkzaam als workshopdocent schrijven en rappen. Mizt treedt op als schrijver, rapper en spoken word artiest.

Synopsis Orville & Ofelia

Orville (uit Sint Maarten) en Ofelia (uit Rotterdam), zijn neef en nicht die beiden op vakantie zijn bij hun oma in Paramaribo (Suriname). Orville is zeven en Ofelia is zes. Op oma’s erf staan twee bomen. Pomiki, de pommerakboom, is best ijdel en trots dat hij de meest begeerde boom op het erf van oma is. Aviki, de avocadoboom, is een boompje dat constant in de schaduw van Pomiki leeft. Hij is wat bescheidener in zijn uitingen, maar krijgt altijd steun van Oliki, de olijfboom en Biriki, de birambiboom. De eerste keer dat Orville en Ofelia in de pommerakboom klimmen om pommerakken te eten ontdekken ze iets merkwaardigs…

 


 

4r2a0112Nassira Rahmouni – “Mijn naam is Nassira Rahmouni (33). Ik ben getrouwd en heb 2 kindjes, Layla van 6 en Amin van 4 jaar.  Na de havo, heb ik een jaar de opleiding culturele maatschappelijke vorming gedaan. Hierna maakte ik de overstap naar Personeel en Arbeid waar ik in 2008 mijn Hbo-diploma heb behaald. Momenteel werk ik als klantmanager Bijstandszaken bij de gemeente Den Haag. Het is een interessante functie waarin je dagelijks te maken hebt met het leven van andere mensen. Mijn passie is een mooi verhaal lezen, zien, schrijven of beleven; de wijze waarop maakt mij niet veel uit. Mij kun je ‘s nachts wakker maken voor een goed verhaal!”

Synopsis Kijk mam, zo doe je dat!

De keuken staat op zijn kop! Mama laat de eieren vallen, de taart brandt aan, het beslag hangt aan het plafond en de keukenvloer is wit van het meel. Mama bakt een taart, speciaal voor oma.  Maar dit gaat helemaal mis.  Mama is boos en verdrietig. Noor hoopt maar dat mama niet opgeeft. Want van proberen, kan je leren. En leren kan Noor als beste. Zij zal mama wel laten zien hoe het moet.

 


 

kim-bekkersKim Bekkers – “Ik ben Kim Laetitia Bekkers, 28 jaar en ik schrijf verhalen en gedichten voor kinderen van 0-12 jaar. Nog voordat ik kon lezen of schrijven wist ik het al. Ik schrijf later een boek! In het dagelijks leven breng ik leesplezier over aan de doelgroep waar ik zo graag voor schrijf. Ik ben namelijk Leesconsulent voor de Bibliotheek van Rotterdam. Daardoor sta ik vaak voor de groep en weet ik haarfijn wat er speelt. Hier speel ik op in met mijn schrijven. Het enthousiasme van de kinderen wakkert mijn wens steeds meer aan. Een boek dat rinkelt met alleen mijn woorden.”

Synopsis Droom je van mij?

Heb je ooit eens goed naar de wolken gekeken? En naar die arme potloden in je etui? Droom je van vriendschap of een zusje? Of ben je nog op zoek naar een droom? Droom je van mij is een poëzie-prentenboek met twaalf niet al te lange gedichten en versjes over dromen. Elk gedicht wordt afgemaakt met een prachtige prent die over een of twee bladzijdes is verspreid. Vanaf 5 – 12 jaar.

 


 

4r2a0157Mirjam Wolters – “Als kind las ik alles wat los en vast zat. Toen ik leerkracht was, werd ik altijd erg blij van leuke taallessen en genoot ik van het voorlezen van een goed verhaal. In mijn vrije tijd ontdekte ik samen met een goede vriend het plezier van schrijven. Samen schreven we Wonderwater en Niet hier. Ook schreef ik naast mijn onderwijsbaan voor de methode Hemel en Aarde van Kwintessens. In Amsterdam volgde ik de opleiding ‘Proza voor Kinderen’ en dook ik steeds verder in de wereld van het kinderboek. Daar ontdekte ik mijn missie: ik wil verhalen voorlezen, vertellen, schrijven en delen. Inmiddels ben ik geen leerkracht meer, maar taal-/mediacoach voor de Bibliotheek op School. Schrijven doe ik met veel enthousiasme vanuit mijn onderneming Stilla Maris.”

Synopsis Zoeken naar de zilverbal

Het ging niet expres. Amir schopte de nieuwe bal van Lin, het mooiste meisje uit zijn klas, achter een hoge schutting. Nu ligt die prachtig glanzende bal in de oerwoudtuin van Wilde Walter, waar iedereen bang voor is. Wat moet Amir doen? Hoe gevaarlijk is Walter? Met hulp van zijn vrienden Tessa en Gilbert probeert Amir de bal én Lins vertrouwen terug te krijgen. Gilberts wilde verhalen over de spin Anansi helpen daar niet echt bij. Of misschien toch… Een verhaal over moed, vriendschap en het benutten van je talenten.

 


 

4r2a0196Eun-mi Postma – Eun-mi Postma (1973) is geboren in Zuid-Korea en is op zesjarige leeftijd geadopteerd door een Nederlands echtpaar. Zij groeide op in een gezin met adoptie- en pleegkinderen uit Colombia, Indonesië en India. Haar blikveld is altijd de wijde wereld geweest. Eun-mi is geschoold als jurist en journalist. Via haar werk belandde zij jaren later opnieuw in haar geboorteland. Eerst als correspondent voor de Nederlandse media, later als directeur van het Nuffic-NESO kantoor dat zich bezighoudt met internationalisering in het hoger onderwijs. In Seoul is ook haar zoon geboren. In 2013 keerde Eun-mi met haar gezin terug naar Nederland. Ongeacht haar levensloop; de liefde voor verhalen en voor beeld en taal is altijd gebleven. Momenteel combineert zij het schrijven van kinderverhalen met haar werk als onderwijsmanager bij Hogeschool van Amsterdam.

Synopsis Toverbril

De geadopteerde Wilbert moet heel erg wennen aan zijn nieuwe omgeving. Zijn zus Lisa probeert hem daarbij te helpen, maar op een dag krijgt ze hulp. Op Wilberts verjaardag gaat de deurbel. Het is een pakketje, een klein vierkant doosje verpakt in glanzend lichtblauw pakpapier. Voorzichtig maakt Wilbert het open… er zit een bril in die hij aarzelend op zijn neus zet. Hij kijkt Lisa aan, schrikt en doet de bril gauw af. “Wilbert, waarom kijk je zo verbaasd?” vraagt Lisa. Wanneer Lisa de bril op haar neus zet, is ze stomverbaasd… het is een toverbril!

 4r2a0229Najat Kaddour
 – “Het liefst schrijf ik over wat ik weet en wat ik heb gezien. Ik heb mijn eerste schreden gezet in het schrijversvak met het schrijven van een scenario doordat ik de noodzaak voelde om iets te vertellen over de wereld en leefomgeving waar ik zelf vandaan kom. Mijn regelmatige verbazing over berichtgevingen in nieuwsuitzendingen, waar ik zelf voor werkte, en hoe weinig de Nederlanders en Marokkanen eigenlijk van elkaar weten, bracht mij op het idee om mijn achtergrond te verwerken in openhartige verhalen. Ik ben geboren en getogen in Amsterdam, inclusief een aantal jaren van mijn jeugd in een piepklein dorpje Grootebroek. Door de heimwee van mijn moeder naar het hoofdstedelijke zijn we verhuisd naar Amsterdam Noord. Hier is mijn eerste verhaal geboren. FILET MOROCCAIN is geïnspireerd op een bestaande situatie en speelt zich af in een werkelijk bestaande arena rond de Ooievaarsweg in de Vogelbuurt, de armste wijk van Amsterdam.”

Synopsis Avonduren met Sjedaa

Dahlia wil deze wintervakantie net als haar Hollandse vriendinnen op wintersport. Haar ouders moeten hier eerder om lachen dan dat ze Dahlia serieus nemen. Bovendien komt Sjedaa, haar oma, uit de Marokkaanse bergen voor het eerst in haar leven naar Nederland. Dahlia baalt hier enorm van. Ze moet nu ook nog haar kamer delen met haar oma.

Al in de aankomsthal van het vliegveld blijkt oma eigenlijk heel grappig en beginnen haar capriolen in Nederland. In de kamer van Dahlia pakt oma haar koffers uit. Een heleboel beddengoed. Dahlia begrijpt er helemaal niks van. Haar teleurstelling is groot omdat er geen cadeaus in zitten. Dat gesjouw voor een paar dekens. Totdat Dahlia merkt dat het helemaal geen gewoon beddengoed is.

 


 

Bekijk ook:

 

ROSE
kinderverhalentraject

 

TalentontwikkelingWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien