Taste of Home

taste_of_home_tile

Foto Lisa Zilver

Welke herinneringen dragen gerechten met zich mee, en wat is de smaak van heimwee? In ons nieuwste kook- en verhalenboek Taste of Home delen we de verhalen en herinneringen van voormalige vluchtelingen en hun kinderen, aan de hand van hun favoriete gerechten: van Syrische baba ganoush, Chileense empanadas en Iraans saffraan-ijs tot Bosnische gevulde paprika, geserveerd met Hollandse stamppot.  

In Taste of Home tekenen we de verhalen en recepten op die vluchtelingen met zich mee hebben genomen naar Nederland. In dit boek komen niet alleen mensen aan het woord die recent gevlucht zijn, maar ook zij die in het verleden zijn gevlucht of ouders hebben die gedwongen waren hun land van herkomst te verlaten – van het pasgevluchte Syrische stel, tot het Sri Lankaanse gezin dat haar vluchtjaren al ver achter de rug heeft, maar waar de Sri Lankaanse cultuur en keuken nog altijd springlevend zijn in hun Hollandse thuisbasis Arnhem. Zo vertegenwoordigt Taste of Home een grote verscheidenheid aan windstreken, van Afghanistan, Vietnam, Iran, Chili en Palestina tot Koerdistan, Bosnië en Eritrea.

Eten is en blijft een van de beste manieren om de rijkdom te laten zien die in iedere cultuur verborgen ligt. De gevarieerde recepten in Taste of Home getuigen van de zoete geur en smaak van herinneringen. Iedere keuken heeft zo zijn eigen kenmerken: in de Palestijnse keuken vind je veel laurierblad en salie, de Iraanse keuken kenmerkt zich door saffraan en kardemom en in de Sri Lankaanse keuken wordt vooral veel peper gebruikt. De huiskamers van de gezinnen zijn al even divers, maar er is één grote overeenkomst: er is overal evenveel liefde te proeven. Met een veelzijdigheid aan culturen en verhalen biedt Taste of Home een menselijk, liefdevol en vooral smakelijk alternatief op de associatie en het vaak eendimensionale beeld dat veel mensen bij vluchtelingen hebben. Om de situatie voor de meest recente vluchtelingen te verbeteren, zal de winst van dit boekproject geheel ten goede komen aan VluchtelingenWerk Nederland.

De verhalen uit Taste of Home worden opgetekend door publicist en filmmaker Beri Shalmashi (1983, o.a. bekend van de televisiefilm Mama en het scenario voor de boekverfilming van Kader Abdolah’s Het huis van de moskee). Voor het optekenen van de recepten wordt Beri ondersteund door haar zus Jinaw Shalmashi. De gezinnen en hun heerlijke gerechten worden in hun eigen huis vastgelegd door fotograaf Lisa Zilver, die eerder voor ROSE stories de reportagefotografie van het Chinese kook- en verhalenboek Maancake & Jasmijn op zich nam.

 


 

Verschenen: november 2o19

isbn:9789083002842

verkoopprijs: € 24,95

 

 


 

Dit kook- en verhalenboek
wordt mede mogelijk gemaakt door:

 


 

Bekijk ook:

 

Beri Shalmashi

 

Auteur
Beri Shalmashi

Lisa Zilver

 

Fotograaf
WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien