Rocca en het geheime toverrecept

voorplat

Illustratie: Mark Janssen

Rocca woont met haar ouders en broertje in een huis aan een rustige straat. Onder het gezin, op de begane grond, woont de geheimzinnige Madame Lilu… een toverkok die je met de meest buitengewone recepten van allerlei kwaaltjes en problemen af kan helpen. Wanneer Rocca 10 jaar wordt, mag ze van Madame Lilu leren toverkoken. Maar als blijkt dat Rocca’s vader niets van het toverkoken moet hebben en het ook nog eens de oorzaak is van vele ruzies tussen haar ouders, komt Rocca voor een dilemma te staan: moet ze stoppen met toverkoken of waagt ze zich aan het geheime recept om haar ouders bij elkaar te houden?

Dit voorjaar publiceert ROSE stories het debuut van Sharid Alles (1980), een fantasierijke jeugdroman vol trozzels, onbesuisde springsalamanders en dwarrelende dwinsum. Sinds Rocca heeft ontdekt dat haar eigen oma in het geheim een toverkok is, doet ze niets liever dan zich omringen met magische ingrediënten en bijzondere brouwsels. Ze vindt toverkoken geweldig en is er nog goed in ook! Als Rocca op zoek gaat naar het juiste ingrediënt voor een belangrijk recept, blijkt dat alles wat je écht wil, kan lukken – als je er maar je best voor doet.

Het idee voor Rocca en het geheime toverrecept ontstond tijdens een cursus Kinderliteratuur aan de Schrijversvakschool. Een meisje dat kan toverkoken én zo’n oma die altijd van alles wil doen en leuke grapjes maakt – dat moest het verhaal worden waarmee Sharid haar liefde voor het schrijven weer wilde oppakken.

Sharid: “Ik hield altijd al van schrijven en vanaf mijn achtste had ik in mijn hoofd dat ik kinderboekenschrijver wilde worden. Ik was altijd aan het lezen en schrijven: van verhalen en gedichtjes tot dagboeken en brieven aan allerlei mensen. Toen ik ging studeren overwoog ik in eerste instantie de Hotelschool, maar mijn ouders zeiden: ‘Je bent altijd aan het schrijven, is het niet zonde om daar niets mee te doen?’ Na mijn studie Nederlands tekstschrijven rolde ik echter de radiowereld in. In die tijd schreef ik eigenlijk helemaal niet meer. Met de cursus Kinderliteratuur wilde ik kijken of ik schrijven nog steeds zo leuk vond. Daar bleek geen twijfel over mogelijk: radio is werk waar ik ontzettend veel passie voor heb, maar het schrijven zit in mijn bloed. Tijdens het schrijven van Rocca kwam ik daar des te meer achter: continu borrelde er een geluksgevoel bij me op. Voor mij is schrijven nog steeds het allerfijnste dat er is.”

 


 

leeftijd: 10-12 jaar

verschenen: april 2018

isbn: 9789082834314

verkoopprijs: €14,95

 


 

Deze jeugdroman
is een co-uitgave van ROSE stories en:

oxfam-novib-logo

 

 

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien