Mootje

Mootje wil graag alleen zijn, maar dat lukt nooit. Als ze op de wc zit te dagdromen, wordt ze altijd gestoord door een van haar twaalf zussen en ook buiten laat niemand haar met rust. Mootjes moeder zegt dat ze voor het laatst alleen was toen ze nog in haar buik zat, maar dat vindt Mootje maar moeilijk te geloven. Zou het Mootje lukken om toch een plek voor zichzelf te vinden waar ze eindeloos kan fantaseren?

Eén van de universele lievelingsactiviteiten van jonge kinderen uit alle culturen is het luisteren naar een mooi verhaal. Bij ROSE stories vertellen we deze verhalen graag, en dan het liefst met karakters waar alle kinderen zich in herkennen: met of zonder kleurtje, stoer maar lief, anders en toch hetzelfde. Mootje, de heldin uit ons voorleesboek met prachtige prenten, is zo’n meisje. De Nederlands-Marokkaanse Mootje is stoer, grappig en heeft wel 12 zussen. Probeer in zo’n druk gezin maar eens een plekje voor jezelf te vinden!

Mootje is ontstaan vanuit de wens om onze eigen kinderen en kinderen van vrienden verhalen te kunnen voorlezen zonder stereotypes en culturele clichés, waarin diversiteit op natuurlijke wijze is verweven. Verteld op een manier die dicht bij ons staat: nuchter en authentiek. Waarin kinderen zichzelf herkennen en het gegeven van verschillende culturen beginnen te snappen, of ze nu zelf Mootje zijn of Mootje als vriendinnetje hebben. Schrijfster en literair pleitbezorger Sharron McElmeel: “Kinderen hebben behoefte aan zowel spiegels als ramen. Veel gekleurde kinderen zien de wereld alleen via ramen en zij hebben spiegels nodig. Andere kinderen zien alleen spiegels en zij moeten de wereld ook door ramen leren zien.”

Onze woordkunstenares Hakima Elouarti schreef het verhaal voor Mootje en haalde inspiratie uit haar eigen jeugd in een groot gezin. Rosa Vitalie heeft Mootje tot leven gebracht met prachtige illustraties. Dit bijzondere voorleesboek is gemaakt voor vaders, moeders en kinderen uit alle culturen: een universeel verhaal waarin kinderen op speelse wijze leren over zichzelf, hun achtergrond en hoe leuk en belangrijk het is om anders te zijn en toch jezelf te blijven.


 

leeftijd: 4-8 jaar

verschenen: juni 2016

isbn: 9789082470109

verkoopprijs: €14,95

bestel Mootje hier

 


 

Mootje is mede mogelijk gemaakt door:

  


 

Bekijk ook:

 

Rosa Vitalie

Illustrator

Tegelafbeelding-beeld-in-tekst--Rosa-Vitalie.-Fotocredits--Masha-Osipova-edit2

 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien