Melk & Dadels

Tien jaar geleden raakten vier jonge vrouwen, Rachida, Saloua, Houria en Chafina, op een Marokkaanse bruiloft aan de praat. Al kletsend en genietend van alle heerlijke gerechten vroegen ze zich hardop af: ‘Waarom kunnen wij dit niet maken?’

Het was het begin van een culinaire ontdekkingsreis, van een hechte kookclub waarvoor Marokkaanse mama’s werden ingeschakeld om authentieke gerechten als tachnift (Marokkaans brood gebakken in een gietijzeren koekenpan) en ka’b ghzal (gazellehoorntjes) te bereiden.

De avonden werden niet alleen gevuld met soul food van de Marokkaanse moeders, maar ook met mooie verhalen over hun geboorteland, herinneringen aan de eerste jaren in Nederland en discussies over hun favoriete gerechten. Wij, de dochters, bleken overigens vooral uit te blinken in een ander (erg belangrijk) onderdeel van deze kookclub: het in recordtempo keurig leegeten van onze borden. Koken lieten we daarna toch maar over aan de moeders, stuk voor stuk tovenaressen in de keuken. Zij blij, wij nog blijer.

foto: Masha Osipova

foto: Masha Osipova

Het idee voor Melk & Dadels nam concretere vormen aan toen de krachten werden gebundeld met meesterkokkin en goede vriendin Nadia Zerouali. Het moest een kookboek worden met inspirerende recepten, verhalen en tradities. Een kookboek voor iedereen die interesse heeft in de Marokkaanse cultuur en de Marokkaanse keuken.

Twintig interviews met moeders en gezinnen, vele kooksessies en nog meer schrijf- & ontwerp-maanden later, werd Melk & Dadels gedrukt. Het kook- en verhalenboek is omarmd door pers en publiek en bekroond met de Gouden Garde publieksprijs bij de Kookboek van het Jaar-verkiezing 2014.

Met het boek Melk & Dadels – 100 geheime recepten van Marokkaanse moeders gaat een diep gekoesterde wens in vervulling van ROSE stories-oprichters Chafina en Rachida: een ode aan alle Marokkaanse mama’s brengen en de Marokkaanse culinaire tradities vastleggen en delen.

Het grote succes rondom Melk & Dadels stimuleerde ons om een vervolg te maken, ditmaal met Chinese moeders. In Maancake & Jasmijn worden authentieke recepten van twintig inspirerende Chinese Nederlanders en hun moeders vervlochten met culinaire herinneringen. Het tweede deel in de reeks ligt vanaf oktober 2017 in de winkels. Daarnaast ontwikkelt ROSE stories in samenwerking met Stichting Daria Bukvić een theatervoorstelling gebaseerd op het kookboek. Melk & Dadels de voorstelling gaat op Moederdag 2018 in première in de Koninklijke Schouwburg Den Haag.

 


 

verschenen: november 2014

isbn: 9789079679256

verkoopprijs: €25,95

bestel Melk & Dadels hier

 

Volg Melk & Dadels op Facebook

 


 

Bekijk ook:

 

Rosa Vitalie

Vormgever

Tegelafbeelding-beeld-in-tekst--Rosa-Vitalie.-Fotocredits--Masha-Osipova-edit2

Melk & Dadels
de voorstelling

Theater

Theaterposter met de vier actrices van Melk & Dadels de voorstellingWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien