Het Andere Koek Boek

Het Andere Koek Boek

In Het Andere Koek Boek, een samenwerking tussen ROSE stories en stichting de Vrolijkheid, vertellen kinderen die uit hun geboorteland gevlucht zijn en nu in Nederland wonen over hun lievelingsgerechten en -traktaties. Het is een familiekookboek met een verrassende en kleurrijke verzameling recepten, van Afghaanse dumplings tot Afrikaanse kokosbolletjes en van Iraakse worstebroodjes tot baklava uit Libanon. 

‘In Afrika spreken we allemaal verschillende talen,’ zegt Ruth uit Nigeria wanneer ze okrasoep, het lievelingsgerecht van haar zoontje Succes (5 jaar), klaarmaakt. ‘Maar iedereen eet soep met fufu, dat brengt de mensen samen. Om samen te eten heb je geen taal nodig.’ 

Documentairemaker Mirjam Marks en ontwerper Rianne van Duin waren te gast bij achttien gezinnen op vijf azc’s om samen met de kinderen en hun ouders te koken. Mirjam legde alles vast op foto en film, Rianne maakte samen met de kinderen animatiefilmpjes die de verhalen bij de gerechten verbeelden. Culinair expert Jonah Freud schreef vervolgens de recepten zo op dat iedereen ze thuis kan maken. De verhalen en animatiefilmpjes die de kinderen maakten kun je via een QR-code bekijken. Het Andere Koek Boek is een kookboek met smaken en verhalen uit alle hoeken van de wereld, van Nigeria, Azerbeidzjan en Eritrea tot Pakistan, Syrië en Sri Lanka.

Mirjam Marks is documentairemaker en gespecialiseerd in jeugddocumentaires. Ze was de initiator en creatief producent van de VPRO fictieserie Zara en de magische kicksen en werkzaam als programmeur bij Cinekid.  Eerder woonde zij met haar gezin zes jaar in Paramaribo, Suriname, waar ze onder meer kindermuseum Villa Zapakara opzette. Mirjam studeerde Theaterwetenschap aan de Universiteit Utrecht en begon haar carrière bij VPRO-jeugd.

Rianne van Duin knutselde als klein kind al hele werelden van papier in elkaar. Na haar afstuderen aan de Design Academy Eindhoven heeft ze zich gespecialiseerd in pop-up design en paper engineering. Haar werk is (voor) klein en groot: van interactieve kinderboeken tot levensgrote pop-up theaterdecors, in opdracht van o.a. Querido, Hema en de Fiep Westendorp Foundation.

Jonah Freud begon in 1977 met werken in de Kookboekhandel in Amsterdam. Sinds 1989 is zij de eigenaresse. Het eerste door haar geschreven kookboek verscheen in 2001. Sinds 2007 geeft ze ook zelf kookboeken uit. Ze geeft advies aan auteurs en uitgeverijen. Ze schrijft kookboekrecensies voor Het Parool en schrijft voor verschillende (culinaire) magazines.

 


Het Andere Koek Boek is mede mogelijk gemaakt door Fiep Westendorp Foundation, Stichting de Vrolijkheid en Stichting Vluchtelingenwerk

ontwerp-zonder-titel-34

      ontwerp-zonder-titel-37

logo_vluchtelingenwerk-2-2-1

 

 

 

hhodaofad


VERSCHIJNT: 19 maart 2021
ISBN: 9789083063676
VERKOOPPRIJS: €16,95
BESTEL HET ANDERE KOEK BOEK HIERWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien