De brieven van Mia

De brieven van Mia

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De 11-jarige Laila woont met haar moeder, broertje en zus in een asielzoekerscentrum in Almere. Ze zijn gevlucht uit Syrië, waar zij haar vader achter moest laten. Laila mist hem verschrikkelijk en ze voelt zich somber in dit grijze, natte land. Wanneer zij voor een vrijwilligersproject voor school moet opruimen bij de oude meneer Cohen, verandert echter alles! Op de zolder van de norse man stuit zij op het mysterie van Mia, een Joods meisje dat dringende brieven aan meneer Cohen schrijft tijdens de Tweede Wereldoorlog. Laila bijt zich vast in de puzzel die de brieven vormen. Hoe zou het met Mia zijn afgelopen?

Wat doet dat eigenlijk met je, een oorlog meemaken? Als je je huis en familie achter moet laten omdat het te gevaarlijk is? Een moeilijke vraag, die schrijfster Astrid Sy op originele en speelse wijze weet te beantwoorden met het verhaal van Laila. In ons nieuwe kinderboek brengt Astrid een ontmoeting tot stand tussen een 94-jarige Joodse man en een 11-jarig Syrisch meisje; twee tegenpolen met enorme gelijkenis. Zij zijn beide behoorlijk koppig en hebben allebei herinneringen waar zij liever niet aan denken. Samen gaan zij op avontuur om te ontdekken hoe Mia zich redde tijdens de oorlog.

Stukje bij beetje ontrafelen Laila en meneer Cohen als ware detectives het mysterie van Mia. Telkens komen zij weer nieuwe herinneringen tegen. Herinneringen aan de oorlog in Nederland en ook aan de oorlog die Laila nog maar net ontvlucht is. Zo ontdekt Laila niet alleen hoe Mia zich staande hield tijdens de Tweede Wereldoorlog, maar leert zij ook omgaan met haar eigen herinneringen aan de oorlog in Syrië.

Astrid Sy slaat met dit ontroerende en spannende verhaal een brug tussen heden en verleden én tussen twee verschillende culturen. Zij schreef dit boek met een fascinatie voor beide thema’s. Zijzelf is Nederlands-Zweeds-Fins-Senegalees en weet als geen ander hoe verschillend culturen kunnen zijn en hoe mensen toch in essentie op elkaar kunnen lijken. Daarnaast is zij in haar werk als historica en storyteller constant bezig met het vertalen van de geschiedenis naar het heden.

 


leeftijd: 9+

Herziene druk verschenen: mei 2020

isbn: 9789083002897

verkoopprijs: €15,95

bestel het boek hier

 


 

Dit kinderboek
is een co-uitgave van ROSE stories en:

oxfam-novib-logo


 

Bekijk ook:

 

Astrid Sy

Auteur


 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien