Cyrus & Farnaz over 7 grenzen

Coverontwerp: Pyhai

Oma’s huis, de binnenplaats met de grote kersenboom, zijn beste vriend Pasha… zal hij ze ooit nog terugzien? Van de ene op de andere dag moet de bijna veertienjarige Cyrus zijn thuisland Iran ontvluchten, samen met zijn moeder. Verstopt in de laadbak van een vrachtwagen vol stinkende schapenhuiden vertrekken ze richting Europa. Tijdens hun vlucht ontmoet Cyrus het mysterieuze meisje met die donkere ogen en zwarte krullen: Farnaz. Hoewel Cyrus in het begin niets van haar moet hebben, ontstaat er een bijzondere vriendschap tussen de twee.

De jeugdroman Cyrus & Farnaz over 7 grenzen is het debuut van auteur Mark van Waes. Op basis van interviews met Iraanse vluchtelingen, blogs van Syrische vluchtelingen en natuurlijk zijn eigen schrijversgeest schreef hij een vluchtverhaal dat je niet meer loslaat tot de laatste pagina. Zijn hoofdpersoon, de bijna veertienjarige Cyrus, is vriendelijk en beschouwend. In het verhaal maakt hij zich langzaam los van zijn moeder. Zijn vader, die vijf jaar geleden gevangengenomen is door de Revolutionaire Garde, mist hij enorm.

Op meeslepende en ontroerende wijze laat Mark ons zien hoeveel moed, slimheid en doorzettingsvermogen nodig zijn om te vluchten vanuit Iran naar Europa. Het vluchtverhaal van Cyrus vertelt hij tegen de achtergrond van een situatie die ieder van ons herkent: je voor het eerst in je leven aangetrokken voelen tot een ander. Hoewel hij aanvankelijk een beetje bang is voor Farnaz, bewondert Cyrus dat mysterieuze meisje ook. Als de twee meer gemeen met elkaar blijken te hebben dan in eerste instantie lijkt, ontstaat er een hechte vriendschap tussen hen.

Cyrus & Farnaz over 7 grenzen is ontstaan uit Marks wens om vluchtelingen een gezicht te geven; om hen los te maken van de anonieme tv-beelden, krantenartikelen en kille cijfers die we elke dag te zien krijgen. Mark: ‘Jonge mensen in Europa moeten weten wat hun leeftijdsgenoten op zo’n vlucht doorstaan.’

 


 

leeftijdscategorie: 12+

verschenen: augustus 2018

isbn: 9789082834321

verkoopprijs: €16,95

 


 

Deze jeugdroman
is een co-uitgave van ROSE stories en:

oxfam-novib-logo

 


 

Bekijk ook:

 

Mark van Waes

 

Auteur


 WP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien