Bread & Roses

Foto: Andrea Bruce (NOOR Images)

In het komende decennium zullen bijna één miljard vrouwen voor het eerst toetreden tot de wereldwijde economie. Met deze ontwikkeling in het vizier brengt ROSE stories in samenwerking met Oxfam Novib het fotoboek Bread & Roses uit. Met prachtige fotoseries toont het boek beide kanten van de medaille: de bemoedigende ontwikkeling dat steeds meer vrouwen actief zijn op de arbeidsmarkt, maar ook de groeiende ongelijkheid en uitbuiting die daarmee gepaard gaan.

Dat er in de nabije toekomst bijna één miljard werkende vrouwen bijkomen, klinkt als geweldig nieuws voor emancipatie op de arbeidsmarkt. Bovendien is deze enorme toestroom een gevolg van positieve ontwikkelingen als een wereldwijde groei in welvaart, het kleiner worden van de inkomstenverschillen tussen landen wereldwijd en de opkomst van democratie in opkomende landen.

Tegelijkertijd zijn zowel de wereldeconomie als het gros van de vrouwen zelf onvoldoende voorbereid op een succesvolle toetreding tot de internationale arbeidsmarkt (bron: Booz & Company). Een groot deel van deze vrouwen in opkomende landen heeft op het bestaansminimum geleefd, zelden een opleiding genoten en krijgt weinig steun van familie en omgeving. Om de ongelijkheid (en uitbuiting) die vrouwen ook nu al ondervinden op de arbeidsmarkt het hoofd te kunnen bieden, hebben deze vrouwen onder andere toegang nodig tot opleidingen, financiële middelen en juridische bescherming. Pakken we dat goed aan, dan ligt er een geweldige kans in de aanwas van werkende vrouwen. Met name voor ontwikkelingslanden kan deze een sterke economische groei teweeg brengen. 

Bread & Roses bundelt een selectie indrukwekkende foto’s van toonaangevende en prijswinnende fotograferen als Pep Bonet, Andrea Bruce, Kadir van Lohuizen en Sacha de Boer. Met begeleidende essays van onder andere sociaal econoom Naila Kabeer, WOMEN Inc.-directeur Jannet Vaessen, onderzoekers Irene Dankelman en Nadia Bouras en publicist en auteur Mounir Samuel worden vijf thema’s in beeld gebracht: microcrediet, klimaatverandering, duurzame voedselvoorziening, sociale structuren en gedwongen migratie. Bread & Roses vormt zo een prachtig vormgegeven koffietafelboek dat een dialoog op gang brengt over de verschillende aspecten rondom de immense toetreding van één miljard vrouwen tot de mondiale arbeidsmarkt. Het toont niet alleen de noodzaak om nu te handelen om deze ontwikkeling het hoofd te kunnen bieden, maar ook de grote economische potentie als we daarin slagen.


 

verschenen: maart 2018

isbn: 9789082470192

verkoopprijs: €25,95

 


 

Dit fotoboek
is een co-uitgave van ROSE stories en:

oxfam-novib-logo

 


 

Met dank aan NOOR Images, Julia Wolff Management & MYOPWP-Backgrounds Lite by InoPlugs Web Design and Juwelier Schönmann 1010 Wien